Kedisine Altın Diş Yaptıran Neslihan Uzun’un Hikayesi
DHA Veteriner Kliniği’nde çalışan Neslihan Uzun’un kedisinin dişi kırıldı. Bu durum üzerine Uzun, veteriner hekimle durumu paylaştı. Neslihan Uzun ve eşi Özkan Uzun, kedilerine diş kaplaması yaptırmaya karar verdiler. Dişin altından yapılmasını isteyen çift, ham 1,4 gram altın temin etti. British cinsi kedilerine önce kırılan dişi için kanal tedavisi uygulandı, ardından ameliyatla yerine altından diş yerleştirildi.
“İlkini Yaşayalım Dedik”
Kedinin sahibi Özkan Uzun, maliyeti düşünmekten çok kedilerinin yaşam kalitesini ön planda tuttuklarını ifade ederek, “Hem bir ilki yaşayalım dedik, hocalar da çok yardımcı oldular. Eşimle birlikte bu kararı verdik ve uyguladık. Elbette daha iyi olacağına inandığımız için oğlumuza bu şekilde bir diş yaptırdık. Kedimiz bu duruma oldukça alıştı, yemek yemekte hiçbir problemi yok. Başlangıçta yaş mamayla besledik, şimdi kuru mamaya geçtik. Herhangi bir sıkıntısı yok. Bildiğimiz kadarıyla Türkiye’de bu uygulama ilk kez yapıldı. Umarım bir sorunla karşılaşmayız.” diye konuştu.
“Kedilerin de Aynı Şekilde Canı Yanıyor”
Kedisine altın diş uygulayan veteriner hekim Ömer Faruk Alkan, “Kedimiz genç bir British cinsi bir hayvandı. Muayeneye geldiğinde dişinin kırık olduğunu fark ettik. Kedilerin acı eşiği oldukça yüksektir; bu nedenle genellikle acı hissetmezler. Ancak kırık dişle kedilerin de canının yandığını bilmeliyiz. Muayene sırasında sinirlerin açık olduğunu gördük. Hasta sahibiyle görüşerek önce kanal tedavisi yapmaya, ardından da kaplama tedavisi uygulamaya karar verdik. Önce kanal tedavisini gerçekleştirdik. Altının metale göre bazı belirgin avantajları var; hem hafifliği hem de uyum süreci bizim için daha rahat oluyor.” şeklinde konuştu.
“5-6 Bin Lira Sadece Altına Gitti”
İşlemin üzerinden bir hafta geçtiğini ve kedinin sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Alkan, “Altın ile metal arasında öncelikle ağırlık farkı var. Normal porselen gibi malzemeleri kedilere yapamıyoruz çünkü direnci yeterince yüksek olmuyor. Ayrıca altının vücuda uyumu çok daha rahat. Bunun dışında büyük bir fark yok. Maliyet açısından 1,4 gram altın kullanıldı, bu işlemlerin dışında. Altının fiyatı ise önemli bir faktördü; toplamda 5-6 bin lira sadece ham altın için harcandı.” dedi.
“Türkiye’de İlk Denebilir”
Kedilere altın diş yapımının nadir bir uygulama olduğunu vurgulayan Alkan, “Kökünün belli bir kısmı kalana kadar müdahale edebiliyoruz. Kanal tedavisiyle önce sinirleri temizliyoruz. Sonrasında, ya metal ya da altın gibi daha dayanıklı bir maddeyle dolgu yapıyoruz. Eğer dişin tamamı gitmişse ya da tutunacak bir alan yoksa müdahale edemiyoruz. Altın diş uygulaması, internette ve kaynaklarda araştırdığımız kadarıyla çok sık yapılmamış bir şey. Hatta Türkiye’de bu konuda herhangi bir kaynak bulunmamakta; bu uygulamanın ilk örneği denilebilir. Nadir bir uygulama.” sözleriyle durumu özetledi.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)