Zirai Donun Tarıma Etkisi: Türkiye Genelinde Yaşanan Zararlar
Türkiye genelinde nisan ayında meydana gelen kar yağışı ve soğuk hava, tarım alanlarında büyük hasara yol açtı. Özellikle kayısı, üzüm, incir, elma, erik, kiraz, vişne, fındık, ceviz, badem, şeftali ve Trabzon hurması gibi önemli tarım ürünleri bu olumsuz hava koşullarından etkilendi.
MALATYA, ELAZIĞ
Malatya’da, zirai don, Türkiye’nin en önemli tarım ürünlerinden biri olan kayısıyı ciddi şekilde etkiledi. Malatya Valisi Seddar Yavuz, zirai don nedeniyle ilgili kurum ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir toplantı düzenledi. Toplantı sonrasında basın mensuplarına açıklama yapan Yavuz, “Zarar tespit çalışmaları sahada yapılmaya başlandı.” dedi. Elazığ’da ise başta badem, üzüm ve kayısı olmak üzere birçok meyve ağacı zirai dondan olumsuz etkilendi. Keban ilçesine bağlı Akçatepe köyünün muhtarı Hadi Fırat, “Gece kar yağışından sonra don yaşandı. Bu nedenle meyve ağaçları zarar gördü. Meyveler dondan karardı, çiçekler döküldü.” diyerek durumu aktardı.
MANİSA, İZMİR, UŞAK, DENİZLİ
Manisa’da, Saruhanlı, Turgutlu, Salihli ve Alaşehir gibi birçok ilçede hava sıcaklıkları sıfırın altına düştü. Bu durum, üzüm bağları ve tarım alanlarında ciddi zarara yol açtı. Kentte, üzümün yanı sıra kiraz ve kayısı ağaçlarının yanı sıra domates, kavun ve karpuz gibi ürünlerin de zarar gördüğü belirtildi. Turgutlu Ovası’ndaki zarar gören üzüm bağlarında hasar tespit çalışmaları başlatıldı. İzmir’in Menemen, Aliağa ve Selçuk ilçelerinde üzüm bağları, Kemalpaşa ilçesinde ise kiraz ağaçları zirai dondan etkilendi. Uşak’ta, 74 bin 439 alanda badem, ceviz, kayısı, erik, üzüm ve vişne ağaçlarında büyük zarar oluştu. Denizli’nin Pamukkale, Güney ve Çal ilçelerinde de elma, kayısı ve üzüm bahçelerinde soğuk hava nedeniyle ciddi zararlar meydana geldi.
BURSA, ESKİŞEHİR, BİLECİK, ÇANAKKALE, YALOVA, TEKİRDAĞ
Bursa’nın Mudanya ilçesinde de zirai don, meyve ağaçlarına zarar verdi. Mudanya Ziraat Odası Başkanı Zekai Samast, yaşanan don olayının üreticileri zor durumda bıraktığını belirterek, meyve ağaçlarında %50’ye yakın hasar olduğunu ifade etti. “Üzüm bağları ve şeftali ağaçlarında büyük kayıplar var. Çiftçilerimizin desteklenmesi şart.” dedi. Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinde kiraz ve ceviz bahçeleri zarar gördü. Bilecik’te ise özellikle şeftali ağaçları başta olmak üzere birçok meyve ağacı olumsuz etkilendi. Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde zirai don, elma, üzüm ve Trabzon hurmasını etkiledi. Yalova’da, Altınova ilçesinde kivi, erik ve Trabzon hurması zarar gördü. Tekirdağ’da da üzüm bağlarında zarar tespit çalışmaları devam ediyor.
NİĞDE, KARAMAN
Niğde’de, soğuk hava ve zirai don nedeniyle elma bahçeleri zarar gördü. Niğde Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan, “Geçen yıl sıcaklık, bu yıl da 11 Nisan’da böyle bir soğuğun olması gerçekten çok yaşadığımız bir şey değil. Geçen sene 350 bin tonlara düştük, bu yıl onun da aşağısına düşeceğiz.” diyerek durumu özetledi. Karaman’da da elma ağaçları zarar gördü. Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte elma ağaçlarında hasar oluştuğunu belirtti. “Elma bahçelerinde sabaha kadar üreticilerle diyalog halindeydik.” diyen Bayram, bahçelerde önlemler alınmaya çalışıldığını kaydetti.
AKSARAY, KONYA, KIRŞEHİR
Aksaray’da zirai don, domates ve biber seralarıyla ekimi yapılan ayçiçeği ve şeker pancarını etkiledi. Konya’da meyve bahçeleri ve bazı tarım ürünleri zarar gördü. Ekiplerin sahada incelemeleri devam ediyor. Kırşehir’in Kaman ilçesi, Türkiye’nin önde gelen ceviz üretim merkezlerinden biri olarak zirai dondan etkilendi.
SAKARYA, KARABÜK, DÜZCE, BOLU
Sakarya’nın Geyve, Pamukova ve Taraklı ilçelerinde meyve ve sebzeler zirai dondan zarar gördü. Adapazarı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ateş, “Özellikle üzüm, erik, ayva, şeftali ve cevizde zarar büyük.” diyerek durumu aktardı. Karabük’te de zirai don, özellikle meyve ve bağ alanlarını etkiledi. Düzce’nin yüksek kesimlerinde fındık, yaban mersini ve frambuaz gibi meyveler zarar gördü. Bolu’da ise 11-12 Nisan tarihlerinde zirai don yaşandı ve elma, armut, kiraz gibi ürünler olumsuz etkilendi.
TRABZON, ORDU, RİZE, GİRESUN
Trabzon’da zirai don, fındık başta olmak üzere diğer meyvelerde de etkili oldu. Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, “Gözlemlediğimiz kısmi bir hasar var.” diyerek, hasar tespit çalışmalarının ilerleyen günlerde netleşeceğini belirtti. Ordu’da da fındık bahçeleri zarar gördü. Rize’de etkili olan kar yağışı ve soğuk hava, çay bahçelerine de zarar verdi. Giresun’da ise fındık bahçelerinde zirai don yaşandı.
KAHRAMANMARAŞ, ADIYAMAN
Kahramanmaraş’ta hava sıcaklıklarının sıfırın altında 13 dereceye kadar düşmesi nedeniyle zirai don, tarım alanlarına ciddi zarar verdi. Elma, ayva, ceviz, badem, kayısı ve zeytin ürünleri bu durumdan etkilendi. Adıyaman’da da badem ağaçları zarar gördü ve zarar tespit çalışmaları devam ediyor.
ERZİNCAN, ERZURUM, TUNCELİ
Erzincan’da kayısı, kiraz, ceviz ve badem gibi ürünler zirai dondan etkilendi. Erzurum’da arpa ve kayısı zarar gördü. Tunceli’nin Çemişgezek ilçesindeki dut bahçeleri de olumsuz etkilendi.
AMASYA, TOKAT, ÇANKIRI, ÇORUM
Amasya Valiliği, ildeki zirai don olayına ilişkin hasar tespit çalışmalarına başladı. Tokat genelinde de meyve ağaçlarında büyük zarar oluştu. Çankırı’da kiraz, elma, erik, badem, ceviz ağaçları ile üzüm bağları da zarar gördü. Çorum’da ise hava sıcaklıkları sıfırın altında 11 dereceye kadar düştü ve meyve ağaçları büyük oranda zarar gördü.
KASTAMONU, SAMSUN
Kastamonu’da fındık, elma, armut, ceviz ve erik ağaçları zirai dondan etkilendi. Samsun’da ise sıcaklık düşüşleri fındık alanlarında hasara yol açtı. Üreticiler, Tarım ve Orman müdürlüklerine hasar ihbarında bulunuyor.