Yunanistan Deniz Kuvvetleri’nden Skandal Sloganlar
Yunanistan Deniz Kuvvetleri Astsubay Okulu’ndan bir grup öğrencinin, 25 Mart’ta Atina’da düzenlenen askeri geçit töreninde attığı küfürlü sloganlar büyük bir infiale yol açtı. Bu olay, Yunanistan’ın Türkiye ile olan ilişkileri üzerinde de olumsuz bir etki yarattı.
Türkiye’ye Hakaret Eden Askerlere Ceza Verilecek
Sosyal medyada yayımlanan videolarda, askerlerin “Kıbrıs Yunan’dır” şeklinde slogan attığı ve Türkiye’ye yönelik hakaret ifadeleri kullandığı görülmüştü. Yunan basınında çıkan haberlere göre, bu geçit törenindeki Türkiye karşıtı slogan atan öğrencilere yönelik bir idari soruşturma başlatıldı ve soruşturma sonuçlandı. Söz konusu olayda sorumlu tutulan bazı yetkililere 20 gün hapis cezası verilirken, olayla bağlantılı diğer kişilere ise daha hafif cezalar uygulanması kararlaştırıldı.
Türk Dışişleri Kaynakları: Atılan Sloganlar Küstahça
Geçit törenindeki bu olayın ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Türkiye-Yunanistan ilişkilerini zedelemeyi amaçlayan bu tür davranışların kesinlikle kabul edilemez olduğunu vurguladı. Bakanlık kaynakları, Yunanistan Silahlı Kuvvetleri mensuplarınca atılan sloganların “küstahça” olduğunu belirtti ve bu konuda Yunan makamlarından açıklama talep ettiklerini ifade etti. Ayrıca, Yunanistan’daki muhalefet partisi Radikal Sol İttifak (SYRIZA) de atılan sloganları kınayarak, olayın detaylı bir şekilde araştırılmasını istedi.
MSB Kaynakları: TSK’dan Böyle Davranışlar Göremezsiniz
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynaklarından gelen açıklamada ise, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nden hiçbir zaman böyle davranışlar göremezsiniz” denildi. Kaynaklar, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın Atina’dan izahat talep ettiği olay hakkında şu ifadeleri kullandı: “Askerliğin hem yazılı hem de yazılı olmayan kuralları vardır. Bu kurallardan biri, Yunanistan’da yapılanların Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılmaması gerektiğidir. Türk Silahlı Kuvvetleri, disiplini, ahlakı ve merhameti ile tanınmıştır. Etkin, caydırıcı ve saygın özellikleriyle öne çıkan bir ordudur. TSK’dan hiçbir zaman böyle davranışlar göremezsiniz, göremeyeceksiniz.”
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)