İsrail’in Gazze’ye Yönelik Saldırıları ve Son Durum
Son günlerde, AA’nın haberine göre, İsrail, Gazze Şeridi’nde kadın, çocuk ve yaşlı demeden masum sivilleri hedef alıyor. Bu durum, uluslararası toplumun büyük tepkisini çekiyor. Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze’deki son duruma dair önemli bir açıklama yaptı.
Gazze’ye Giren Stokların Tükendiği Vurgulandı
UNRWA’nın sosyal medya hesabında, Gazze Operasyonları Kıdemli Müdür Yardımcısı John Whyte’nin açıklamalarına yer verildi. Whyte, ateşkes döneminde Gazze’ye giren insani yardım stoklarının tamamen tükendiğini belirtti. Gazze’nin son bir aydır abluka altında olduğunu ve gıda, gıda dışı malzeme ya da başka bir şeyin girişine izin verilmediğini vurguladı. “Geçen yıl olduğu gibi yeniden kıtlık tehlikesi ile karşı karşıyayız.” ifadesini kullandı.
İsrail Ordusu Ateşkesi Bozdu
İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkesi bozarak 18 Mart sabahı şiddetli saldırılarına yeniden başladı. Saldırılarının başlamasından bu yana, çoğunluğu kadın, yaşlı ve çocuk olan 1630 Filistinli hayatını kaybetti, 4 bin 302 kişi yaralandı. 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda ise yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 51 bine, yaralıların sayısı ise 116 bin 343’e yükseldi.
Hamas’tan Açıklama
Ateşkesi bozan İsrail, yeni ateşkes tekliflerini reddettiği gerekçesiyle Hamas’a karşı “gittikçe artan askeri güçle” hareket edeceğini duyurdu. Hamas ise, “İsrail’in verdiği sözlere uymadığını ve ateşkese arabulucu ülkelerin gözü önünde sorumluluklarını yerine getirmeyerek Gazze Şeridi’nde Filistin halkına karşı soykırımı yeniden başlattığını” açıkladı. Bu durum, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü’nü görevden alması gibi tartışmalı siyasi adımları ile örtüşmesi dikkat çekiyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)