Türkiye, Tarihinde Eşi Benzeri Olmayan Zirai Don Olayıyla Yüzleşiyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İklim Değişikliği ve Zirai Don Felaketi

İklim değişikliği, beraberinde zirai don felaketini de getirdi. Mart ve nisan aylarında, özellikle 10, 11 ve 12 Nisan tarihlerinde hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler, don, kar yağışı ve dolu olaylarıyla karşılaşmamıza neden oldu. Bu süreçte, bazı bölgelerde sıcaklıkların -15 dereceye kadar düştüğü gözlemlendi ve son 30 yılın en düşük sıcaklık değerleri kaydedildi. Zirai don felaketi, ülke genelinde etkili oldu.

İklim Değişikliği ve Zirai Don Felaketi

TÜRKİYE’NİN HER KÖŞESİNDEN DON GÖRÜNTÜLERİ GELİYOR

Türkiye’nin dört bir yanından zirai don görüntüleri art arda bildiriliyor. Ege ve Trakya’daki üzüm bağları, Düzce’deki tropikal meyveler, Çorum’daki meyve ağaçları, Malatya’daki kayısılar, Karadeniz’deki fındıklar, Karaman’daki elmalar, Niğde’deki patatesler ve Konya’daki erken ekilen şeker pancarları ile meyve bahçeleri büyük zarar gördü.

İklim Değişikliği ve Zirai Don Felaketi

MALATYA’DA ZİRAİ DONDAN KAYISI BAHÇELERİ ETKİLENDİ

Malatya’da zirai don nedeniyle kayısı bahçelerinde hasar tespit çalışmaları başladı. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, “Dün akşamdan bu sabaha kadar gerçekleşen soğuk hava dalgasıyla ürünlerimizi kaybettik. Malatya’nın 13 ilçesinde meyve kaybı ve ağaçlarda filiz kayıpları yaşanıyor. Üreticilerimiz ciddi mağduriyetle karşı karşıya,” diyerek durumu aktardı.

KARAMAN’DA ZİRAİ DON NEDENİYLE ELMA AĞAÇLARI ZARAR GÖRDÜ

Karaman’da da zirai don nedeniyle zarar gören elma bahçelerinde incelemeler yapıldı. Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, bölgedeki hava sıcaklıklarının düşmesinin elma ağaçlarında hasara yol açtığını belirtti. “Karaman’da yaklaşık 250 bin dekar alanda 16 milyon elma ağacı var. Üreticilerimiz, ellerinden geleni yapmaya çalıştı. Bahçelerde pervaneler çalıştırıldı, lastik ve saman balyaları yakıldı. Sulama yapıldı, ancak bu önlemler yeterli olmadı,” şeklinde konuştu.

DÜZCE’DE ÇİFTÇİ ZİRAİ DONA KARŞI SİSLEME YÖNTEMİNİ KULLANIYOR

Düzce’deki fındık ve meyve yetiştiricileri, zirai don riskine karşı ürünlerini korumak için sisleme yöntemini kullanıyor. Ayrıca, tropikal meyve üreticileri de zirai don riskine karşı gece nöbetleri tutarak ürünlerini korumaya çalışıyor.

İklim Değişikliği ve Zirai Don Felaketi

ÇORUM’DA ÇİFTÇİLER MEYVELERİNİ ZİRAİ DONA KARŞI KORUMAK İÇİN ATEŞ YAKIYOR

Çorum’un Dodurga ilçesinde çiftçiler, meyve ağaçlarını zirai don tehlikesine karşı korumak amacıyla ateş yakarak önlem alıyor. Kentteki kar yağışının ardından hava sıcaklıkları -10 dereceye kadar düştü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Çorum için zirai don uyarısı yaparak çiftçileri dikkatli olmaları konusunda bilgilendirdi.

İklim Değişikliği ve Zirai Don Felaketi

BAHÇELERDE DUMANIN YAYILMASI İÇİN SAMAN BALYASI VE ODUN YAKIYORLAR

Zirai donun ağaçlara ve ürünlere zarar verdiğini belirten çiftçiler, “En azından kendi yiyeceğimiz kadar meyveyi kurtarmaya çalışıyoruz. İnşallah hayırlısı olur,” diyerek umutlarını dile getirdi.

İklim Değişikliği ve Zirai Don Felaketi

“7/24 SAHADA VE ÜRETİCİMİZİN YANINDAYIZ”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Bakanlık olarak günlerdir olumsuz etkiyi en aza indirmek için 7/24 sahada ve üreticimizin yanındayız. Tüm ekiplerimiz tespit çalışmalarını sürdürüyor. Don ve doludan etkilenen üreticilerimiz; Tarım ve Orman il/ilçe müdürlüklerimize, sigortalı üreticilerimiz de ALO TARSİM 172 ihbar hattına ve acentelerine hasar ihbarında bulunabilirler,” dedi.

İklim Değişikliği ve Zirai Don Felaketi

TARIM SİGORTASI ÖNEM KAZANDI

Nisan ayında yaşanan soğuk havanın etkisiyle bazı bölgelerde son dönemin en büyük don olaylarından biri meydana geldi. Bu durum, iklim değişikliği ile birlikte çiftçiler için tarım sigortalarının önemini artırdı.

10 SORUDA AFETLERE KARŞI DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI

Tarım ve Orman Bakanlığından edinilen bilgilere göre, tarım sigortalarına ilişkin merak edilen 10 soru ve cevapları şöyle:

1- TARSİM TARAFINDAN HANGİ BRANŞLARDA VE OLAYLARDA SİGORTA ÖDEMESİ YAPILIYOR?

TARSİM’de bitkisel ürün, köy bazlı verim, gelir koruma, sera, büyükbaş hayvan hayat, küçükbaş hayvan hayat, kümes hayvanları hayat, su ürünleri hayat, arıcılık, ipek böceği ve gelir koruma branşlarında sigorta ödemeleri gerçekleştiriliyor. Dolu riskiyle birlikte fırtına, hortum, yangın, heyelan, taşıt çarpması, deprem, sel ve su baskını gibi ek risklerin neden olduğu miktar kaybı ve dolu riskinin neden olduğu kalite kaybı güvence altına alınıyor.

2 – DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTASI İÇİN BAKANLIK KAYIT SİSTEMİNE KAYDOLMA ŞARTI VAR MI?

Üreticilerin, Tarım ve Orman Bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerinde belirlenen kayıt sistemlerine kaydolmaları ve bilgilerini her yıl güncellemeleri gerekiyor.

3 – TARIM SİGORTASI POLİÇESİ NASIL YAPTIRILIR?

TARSİM poliçeleri, Tarım Sigortaları Havuzu adına sigorta sözleşmesi yapmaya yetkili sigorta şirketlerinin acenteleri tarafından düzenleniyor.

İklim Değişikliği ve Zirai Don Felaketi

4 – TAHMİNİ PRİM NASIL HESAPLANIR?

Tahmini prim hesaplamaları, internet sitesinde yer alan “Online Prim Hesabı” menüsünden yapılabiliyor. Hesaplanan primler, poliçe tanzimi sırasında parsel bazında farklılık gösterebilir.

5- ÜRETİCİNİN ÖDEYECEĞİ PRİMLER BELİRLENİRKEN HANGİ KRİTERLER GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULUYOR?

Uzun yıllara dayalı istatistiksel veriler, aktüeryal çalışmalar, her bir riskin ürün ve lokasyon bazında hasar-prim dengesi gibi kriterler dikkate alınarak gerekli düzenlemeler yapılıyor.

6 – TARIM SİGORTALARINDA POLİÇE BİLGİLERİ İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER NASIL YAPILABİLİR?

Poliçe satın alınan acenteye başvurarak gerekli değişiklik talebi iletilebilir. Talebin uygun bulunması halinde ilgili değişiklikler gerçekleştirilebilir.

7- TARIM SİGORTALARINDA POLİÇEYLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER VE POLİÇE İPTALİ YAPILABİLİR Mİ?

İptaller için TARSİM’e sigorta şirketi aracılığıyla yazılı olarak başvurulması gerekiyor.

8 – ÜRÜN HASADA YETİŞMEZSE POLİÇE SÜRESİ BİTMEDEN POLİÇE NASIL UZATILIR?

Poliçe bitiminden önceki 15 günlük sürede poliçenin yenilenmesi için acenteye başvurulabilir.

9 – TARIM SİGORTASINDA PRİM İNDİRİMİ UYGULANIYOR MU?

Tarife ve talimatlarda belirtilen koşulların sağlanması durumunda poliçe primi üzerinden indirim oranları uygulanmaktadır.

İklim Değişikliği ve Zirai Don Felaketi

10 – HASAR TAZMİNATI NE ZAMAN VE NASIL ÖDENİR?

Hasar dosyasındaki tüm işlemler tamamlandığında, kesinleşen tazminat miktarı en geç 30 gün içinde sigortalıya ödenir. Bitkisel Ürün Sigortası branşının özelliğinden dolayı, tazminat poliçe bitiş tarihinden (hasat tarihinden) önce ödeme yapılmaz. Ancak yüzde 100 tam hasarlarda poliçe vadesinden önce de ödeme yapılabilir. Tazminat alacakları olan kişiler, Ziraat Bankası’nda hesabı varsa banka şubelerinden, yoksa merkezi ödeme sistemi üzerinden hasarlarını tahsil edebilirler.

Türkiye, Tarihinde Eşi Benzeri Olmayan Zirai Don Olayıyla Yüzleşiyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bir Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!