ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik olası saldırılar sonrası petrol fiyatlarındaki geçici yükselişin, sonrasında fiyatların düşüş eğilimine gireceğini öngördü. Trump, Oval Ofis’te Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Petrol fiyatları kısa süreliğine yüksek seviyelerde kalabilir, ancak bu durum sona erdiğinde fiyatlar düşüş gösterecek ve hatta önceki seviyelerden daha da aşağıya inebilir.” ifadelerini kullandı.
Başka bir ifadeyle, piyasaların reaksiyonunun geçici olduğunu ve normal seviyelere döneceğine inanıyor. Trump, ek olarak “Hepimiz bu bölgedeki çatışmanın en kısa zamanda sona ermesini diliyoruz” diyerek, barışın sağlanması yönünde umutlarını dile getirdi.
Bu gelişmelere paralel olarak, Almanya Başbakanı Friedrich Merz de olaylara ilişkin görüşlerini aktardı. Merz, “Yükselen petrol fiyatlarının ekonomimize zarar verdiğini görüyoruz. Bu artış hem benzin fiyatları hem de genel ekonomik faaliyetler açısından olumsuz etkiler yaratıyor. Bu nedenle, en kısa zamanda çatışmaların durmasını umut ediyoruz.” şeklinde konuştu. Ayrıca, Merz, İsrail ve ABD ordularının İran’ı durdurmak ve barışçı bir çözüm sağlamak adına doğru adımlar attığını umut ettiğini belirtti.
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik askeri operasyonları ve İran’ın karşı atağıyla, petrol piyasalarında arz endişeleri güçlendi. Brent petrolün varil fiyatı 80 dolar sınırını aşarken, piyasalarda ciddi dalgalanmalar görünmeye başladı.













