TCMB Başkanı Dr. Fatih Karahan’ın Sunumu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Fatih Karahan, EUROMETAL Çelik Günü ve 10. YİSAD Yassı Çelik Konferansı’nda önemli bir sunum gerçekleştirdi. Bu sunumda, Türkiye’nin makroekonomik görünümüne ve para politikalarına dair güncel verileri paylaştı.
TCMB Başkanı Karahan, enflasyondaki düşüş sürecinin devam ettiğini belirterek, “Türkiye’de Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası” başlıklı sunumunda enflasyonun ana eğiliminde ilk çeyreğe özgü bir yükseliş gözlemlendiğini, ancak enflasyon beklentilerinin gerileme eğiliminde olduğunu ifade etti. Bu bağlamda, “Mal enflasyonundan sonra hizmet enflasyonundaki düşüş de belirginleşmektedir.” dedi.
Maliyet Artışları Yavaşladı
Karahan, maliyet artışlarının yavaşlama göstermesi gerektiğini vurguladı. Sunumunda, cari işlemlerle ilgili olarak “Altın ve enerji hariç dış ticaret dengesi istikrarlı seyretmektedir. Zayıf dış talebe rağmen ihracatta pazar payı artmaktadır. Cari işlemler açığı tarihsel olarak düşük seviyelerdedir.” şeklinde konuştu.
Küresel Ekonomideki Belirsizlikler
Karahan, sunumunda son dönemde finansal piyasalarda gözlemlenen dalgalanmalara da değinerek, “Küresel ticaret ve ekonomi politikalarına dair belirsizlikler son dönemde artmıştır.” dedi.
Enflasyon Beklentilerinde Gerileme
Dr. Fatih Karahan, enflasyon beklentilerinin gerileme eğiliminde olduğunu vurguladığı sunumunda, maliyet artışlarında yavaşlama olduğunu da ekledi.
Hizmet Enflasyonu Üzerine Değerlendirmeler
Karahan’ın sunumunda, geçmişe endeksleme eğiliminin güçlü kalemler tarafından hizmet enflasyonunu yukarı çektiği belirtilirken, mal enflasyonundan sonra hizmet enflasyonundaki düşüşün belirgin hale geldiği ifade edildi. Enflasyonun ana eğiliminde ilk çeyreğe özgü bir yükseliş gözlemlendiğine dikkat çekildi.
Karahan, ayrıca altın ve enerji hariç dış ticaret dengesinin istikrarlı bir seyir izlediğini, zayıf dış talebe rağmen ihracatta pazar payının arttığını ve cari işlemler açığının tarihsel olarak düşük seviyelerde bulunduğunu vurguladı. Yurt içi talebin ılımlı bir seyir izlediğine karşın bir miktar dirençli olduğuna da dikkat çekildi. Üretim göstergelerinin iktisadi faaliyette toparlanmaya işaret ettiğini belirtmesi, ekonomideki iyileşme sinyalleri açısından umut verici bir durum olarak değerlendirildi.