Küresel Piyasalarda Gelişmeler ve Fed’in Beklentileri
Küresel piyasalarda, ABD yönetiminin Çin’e yönelik yeni gümrük vergisi uygulamaları sonrası iki ülke arasındaki ekonomik gerilimlerin nasıl gelişeceği konusunda belirsizlikler artmaya devam ediyor. Bugün açıklanacak olan ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları, yatırımcıların dikkatini çekiyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da duyurduğu tarifeler sonrası birçok ülkenin müzakereye açık bir tutum sergilemesi, piyasalarda iyimserliğin artmasına katkıda bulunmuştu. Ancak, Çin’in tarifelere yönelik misillemeleri ve ABD’nin Çin’e uygulayacağı gümrük vergilerinin yüzde 104’e yükseltileceğini açıklaması, küresel risk algısını yeniden artırdı. Bu durum, ABD ekonomisinde olası bir yavaşlama yaşanabileceğine dair endişeleri de beraberinde getiriyor. Fed’in enflasyon ile resesyon arasında denge kurma çabaları, ilerleyen dönemlerdeki politikalarına dair belirsizlikleri daha da belirgin hale getiriyor.
“70’e Yakın Ülke Uzlaşma İstedi”
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, tarifelerin açıklandığı günden bu yana 70’e yakın ülkenin, Başkan Trump’a müzakerelere başlamak için ulaştığını kaydetti. Ayrıca, Çin’e yönelik toplamda yüzde 104 oranına ulaşan tarifelerin 9 Nisan’da yürürlüğe gireceğini belirtti. Bu açıklama, Çin’in Trump’ın yüzde 50 ek gümrük tarifesi tehdidine karşılık olarak “kararlı karşı tedbirler” alacağını bildirmesinin ardından yapıldı.
“Adeta Para Yağıyor”
Trump, dün enerji kararnamelerini imzaladığı törende yaptığı konuşmada, tarifeler sayesinde ABD’nin günde 2 milyar dolar kazandığını ifade ederek, “Adeta para yağıyor.” dedi. Analistler, ABD ile Çin arasında süregelen tarife gerilimlerinin seyrine ilişkin belirsizliklerin arttığını ve bu durumun yatırımcıların karar alma süreçlerini zorlaştırabileceğini dile getiriyor. Fed yetkililerinin açıklamaları da bu süreçte dikkatle izleniyor. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed’in ticaret politikası değişikliklerinin sonuçlarını görmek için faiz oranlarında herhangi bir ayarlama yapmadan önce acele etmeyeceğini belirtti.
Fed’in İndirim İhtimali Yüzde 55
Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in mayıs ayında faiz indirimi yapma ihtimalinin yüzde 55 düzeyinde olduğunu ifade ediyor. Bugün açıklanacak FOMC tutanakları, bankanın gelecekte izleyeceği politikalara dair ipuçları arayan yatırımcılar için önemli bir kaynak teşkil edecek.
ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi Yükselişini Sürdürüyor
Tahvil piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir gözlemlenirken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi son 3 işlem gününde yükselerek yüzde 4,51 seviyesine ulaştı. Şu anda ise bu oran yüzde 4,49 seviyesinde işlem görüyor. Dolar endeksi ise yüzde 0,7 düşüşle 102,1’e geriledi.
Altın ve Petrol Fiyatları
Altının ons fiyatı yüzde 0,9 artışla 3.010 dolardan işlem görürken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 1,8 azalışla 60,3 dolara düştü. New York Borsası’nda dün S&P 500 endeksi yüzde 1,57, Nasdaq endeksi yüzde 2,15 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,84 değer kaybetti. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne negatif bir seyirle başladı.
AB’den Çin’e “Müzakere” Çağrısı
Avrupa borsalarında dün tarifelerde müzakere umutlarının oluşturduğu iyimserlikle pozitif bir seyir izlendi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çin Başbakanı Li Çiang ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD’nin yeni gümrük tarifelerinin yol açtığı sorunlara müzakereler yoluyla çözüm bulunması gerektiğini vurguladı. Von der Leyen, küresel ekonomi için istikrar ve öngörülebilirliğin kritik öneme sahip olduğunu belirtti.
Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 2,48, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 2,50, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 2,71 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 2,44 yükseldi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne karışık bir seyirle başladı.
Asya Piyasalarında Olumsuz Yansıma
Asya borsalarında negatif bir seyir izlendi. ABD’nin Çin’e yönelik gümrük vergisini yüzde 104’e yükseltmesi, iki ülke arasındaki tarife savaşının derinleşebileceğine dair endişeleri artırdı. Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda’nın ekonomi yönetimi ile yaptığı görüşme sonrası yapacağı açıklamalar yatırımcıların dikkatini çekiyor.
Japonya’da tüketici güven endeksi mart ayında 34,1’e inerek beklentilerin üzerinde bir gerileme gösterdi. Bu gelişmelerle Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 4,5, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,8, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 2,4 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 düştü.
Borsa İstanbul’un Seyri
Yurt içinde ise Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dün alış ağırlıklı bir seyir izleyerek günü yüzde 0,74 değer kazanarak 9.477,14 puandan tamamladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yaptığı açıklamada, “Küresel ticaret ve ekonomi politikalarına dair belirsizlikler son dönemde yükseldi.” dedi.
Küresel finansal piyasalardaki oynaklığın arttığını belirten Karahan, resesyon beklentilerinin uzun vadeli tahvil faizlerini aşağı yönlü etkilediğini ifade etti. Yurt içindeki iktisadi faaliyete değinen Karahan, talep kompozisyonunun 2024 yılında daha dengeli seyrettiğini vurguladı.
Dolar/TL ve Piyasa Takibi
Dolar/TL, dün yüzde 0,1 azalışla 37,9500’dan kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 38,0030 seviyesinden işlem görüyor. Bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise Fed toplantı tutanakları ile ABD’de toptan stok verilerinin takip edileceği belirtildi. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.500 ve 9.600 puanın direnç, 9.400 ve 9.300 seviyesinin destek konumunda olduğu ifade ediliyor.
Piyasalarda Bugün Takip Edilecek Veriler
- 14.00 ABD, haftalık mortgage başvuruları
- 17.00 ABD, şubat ayı toptan eşya stokları
- 21.00 ABD, FOMC toplantı tutanakları
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)