Ramazan-ı Şerif ve Şevval Ayı
11 Ayın Sultanı Ramazan-ı Şerif’i oruçlarla, teravihlerle, Kur’an’la, Kadir gecesiyle, sahur ve seherlerle dolu dolu yaşadık. Bu manevi hayatı sürdürmek için önümüzde bir fırsat daha var: Şevval Ayı. Bu ayda, Peygamber Efendimiz (SAV)’in asla terk etmediği bir sünnet olan altı gün oruç tutmanın büyük sevap olduğuna dair birçok hadis bulunmaktadır.
Ramazan Bayramı biter bitmez, hemen altı günlük Şevval oruçlarının müstehab kılınması, vücudu kademe kademe normal düzenine alıştırmanın yanı sıra, asıl olarak Ramazan’daki oruç ruhaniyetini nafilelerle devam ettirmenin bir vesilesidir. İşte Şevval Orucu hakkında önemli bir hadis:
Şevval orucunun fazileti hakkındaki Hadis
Peygamber Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- buyurmuştur: “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur” (Müslim, Sıyam, 204; Tirmizi, Savm, 53; Ebu Davud, Savm, 58-59).
Şevval Orucu Nasıl Tutulur?
Şevval ayında tutulan bu oruç, peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de icra edilebilir. Ancak, Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bu nedenle, bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından, Şevval ayında tutulan oruçta yalnız birine niyet etmek gerekir. Eğer Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse, bu oruçlar kaza orucu olarak değerlendirilir. Unutulmamalıdır ki, ameller niyetlere göredir.