Kullanıcıların 3-6 ayda bir parola değiştirmek zorunda olması, kullanıcıların parolalarını önceki parolalarından farklı seçmelerini sağlamak, dolandırıcıları durdurmuyor.
Uzmanlar, finansal amaçlı siber tehditlerde son dönemde artış görüldüğüne dikkati çekerek tüketicileri uyarıyor.
Siber suçluların, hedeflerine ulaşmak için her dijital kanalı araç olarak kullanabildiğini söyleyen uzmanlar, mobil bankacılık işlemlerinin “halka açık Wi-Fi ağları üzerinden yapılmaması” uyarısında bulunuyor.
EN FAZLA DOLANDIRICILIK MOBİL BANKACILIK UYGULAMALARI ÜZERİNDEN
Uzmanlar, en fazla dolandırıcılığın mobil bankacılık uygulamaları üzerinden gerçekleştiğini ve bankalarla ödeme kuruluşlarının çok daha güvenilir yöntemleri benimsemeleri gerektiğini vurguluyor.
DİKKAT EDİLECEKLER
Uzmanlar bu konuda dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
-Siber suçlular, tüketicilerin bilgilerine ulaşmak için çeşitli sosyal mühendislik araçlarını kullanıyor. Vatandaşların sanal dünyanın kurallarını iyi öğrenmeleri ve her yaş grubu için geçerli olan dijital okuryazarlığı önemsemeleri gerekiyor.
-İnternet bankacılığı için güncel antivirüs uygulanılmalı.
-Bankalar kişisel bilgilerinizi mail ya da mesaj yoluyla talep etmez. Kişisel bilgileriniz talep eden mailleri ve mesajlar dikkate alınmamalı.
-Kart bilgilerinizi asla paylaşmayın ve yalnızca güvenilir sitelerden alışveriş yapın.
-Güvenliğinden ve meşruluğundan şüphe duyduğunuz online formlara asla hassas bankacılık bilgilerinizi girilmemeli.
-Resmi uygulama marketleri dışında uygulama indirilmemeli.
-Ortak kullanıma açık, şifresiz Wi-Fi hizmetlerinin suçlular tarafından “oltama” saldırısı olarak kullanılabiliyor. Hastane, zincir kahve ve restoran gibi yerlerde ortak kullanılan Wi-Fi ağlarında internet bankacılığı işlemi yapmamakta fayda var.
-Her hesabınız için ayrı, benzersiz ve herkes tarafından kolaylıkla tahmin edilemeyecek parola kullanmakta fayda var. Bu parolaları da belli aralıklara değiştirilmeli.
-Online alışverişlerde sanal kart kullanmayı bir alternatif olarak değerlendirilmeli.