Milli Mücadeleye Katkı Sağlayan Anadolu Ajansı, 105. Yıl Dönümünü Kutluyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AA Haber: Medyanın Temel Taşı

AA Haber ajansları, medya kuruluşlarının en önemli tamamlayıcısı olma görevini üstlenmektedir. Ajansların çalışmalarının genişliği, derinliği, doğruluğu, sade ve anlaşılır dili, sundukları görsellerin kalitesi, hızlı ve etkili bir haberciliğin temel taşlarını oluşturmaktadır. Anadolu Ajansı (AA), bugün bu amaca hizmet ederken, kuruluş hikayesinin ardındaki maneviyatla da tarihe damgasını vurmuş bir kurumdur.

AA, ATATÜRK’ÜN TALİMATIYLA KURULDU

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile Kurtuluş Savaşı döneminde milli birliği tehdit eden kışkırtmalara karşı halkı uyanık tutmak ve ulusal mücadeleyi bağımsızlığa götürecek kararları halka iletmek amacıyla 6 Nisan 1920’de kurulan Anadolu Ajansı (AA), 105. yaşını kutlamaktadır.

MİLLİ MÜCADELEYE HİZMET ETTİ

İstanbul’un fiilen işgali sonrası, Milli Mücadele’ye katılmak üzere Anadolu’ya geçmek isteyen aydınlar, Geyve-Akhisar (Pamukova) İstasyonu’nda mola verdiklerinde “Ankara’ya gider gitmez bir ajans teşkilatı kurulması” fikrini tartıştılar. Yunus Nadi (Abalıoğlu) ve Halide Edip (Adıvar), ajansın ismi üzerinde “Türk”, “Ankara” ve “Anadolu” seçenekleri arasında uzlaşarak “Anadolu Ajansı” ismini benimsediler. Yunus Nadi’nin anlatımına göre, “4 veya 5 Nisan akşamı” karargah olarak kullanılan, günümüzde Meteoroloji Genel Müdürlüğü olan Ziraat Mektebi’nde, Mustafa Kemal Paşa’ya Anadolu Ajansı’nın kurulmasından bahsedildi. Bu konuşmanın ardından, Mustafa Kemal Paşa’nın direktifleriyle Anadolu Ajansı’nın kuruluşu 6 Nisan 1920’de gerçekleştirildi.

MUSTAFA KEMAL İMZALI GENELGE TÜM YURDA GÖNDERİLDİ

MUSTAFA KEMAL İMZALI GENELGE TÜM YURDA GÖNDERİLDİ

“Heyeti Temsiliye” adına “Mustafa Kemal” imzasıyla Anadolu Ajansı’nın kuruluşunu duyuran 8 Nisan 1920 tarihli genelge, ülke genelinde yayımlandı. Bu önemli belgede, ulusal mücadelenin iç ve dış kamuoyuna duyurulmasının gerekliliği vurgulandı. Orijinali Osmanlıca olan genelgede şu ifadeler yer aldı: “İslam’ın canevi olan Osmanlı Saltanatı merkezinin düşman işgali altına girmesi, ülkemizin en büyük tehlikeyle karşılaşması neticesinde, Anadolu ve Rumeli’nin giriştiği ulusal savaşım sırasında, Müslümanların iç ve dış en doğru havadisle aydınlatılmalarının zorunluluğu göz önüne alınarak, en yetkili kişilerden oluşan bir özel kurul yönetiminde ‘Anadolu Ajansı’ adı altında bir kurum kurulmuştur.”

AJANSIN KURULUŞU ANADOLU’DA BÜYÜK HEYECAN YARATTI

AJANSIN KURULUŞU ANADOLU'DA BÜYÜK HEYECAN YARATTI

AA’nın kuruluşu, Milli Mücadele ve Ankara hükümetiyle ilgili gelişmeleri merak eden Anadolu’da büyük bir heyecan yarattı. Mustafa Kemal Paşa’nın genelgesinin ardından ülke genelinden Ankara’ya tebrik telgrafları yağdı. Bu telgraflarda, AA bültenlerinin dağıtımında her türlü çalışmaya hazır olunduğu bildiriliyordu. Kuruluşu tüm yurda duyurulan Anadolu Ajansı, Mustafa Kemal Paşa’nın karargahı konumundaki Ziraat Mektebi’nin bir odasında faaliyetlerine başladı.

“AJANS İÇİN PAŞA’NIN KARARGAHI OLAN ZİRAAT MEKTEBİNDE BİR ODA OLARAK MERKEZ İTTİHAZ ETTİK”

Yunus Nadi, AA’nın o günlerini şu ifadelerle kaleme aldı: “Halide Edip Hanım ile Anadolu Ajansı’nın servislerini yapmaya başladık. O yıl Ankara’nın kırkikindi yağmurları sıkça yağıyor ve bazen kış manzarası oluşturuyordu. Ajans için, Paşa’nın karargahı olan Ziraat Mektebi’nde bir oda merkez olarak kullanıldı. Her gün oraya gidiyor ve Halide Hanım ile birlikte çalışıyorduk. Bu süreçte İstanbul Mebusu Ali Rıza Bey de bize katıldı.”

İLK HABER 12 NİSAN 1920’DE SERVİS EDİLDİ

Zorlu koşullarda kurulan Anadolu Ajansı, ilk haberlerini 12 Nisan 1920’de servis etmeye başladı. İlk bültende, ülkenin içinde bulunduğu durum ve Anadolu Ajansı’nın kuruluş amacına dair bilgiler verildi. Ayrıca, bültenlerin dağıtımının önemi vurgulandı ve düzenli bir ağ kurulmasının gerekliliği belirtildi. İlk bültende, hem yurt içinden hem de yurt dışından gelen haberlere yer verildi.

BÜLTENLERİN ULAŞTIRILMASINDAKİ İHMAL “VATAN SUÇU” SAYILDI

BÜLTENLERİN ULAŞTIRILMASINDAKİ İHMAL

Anadolu Ajansı’nın ilk döneminde günde en az iki bülten yayımlaması kararlaştırıldı ve haberlerin ülkenin dört bir yanına ulaştırılmasına büyük önem verildi. Mustafa Kemal Paşa, 18 Nisan 1920’de Anadolu Telgraf Merkezine gönderdiği genelgede, AA bültenlerinin ulaştırılmasındaki ihmali “vatan suçu” olarak değerlendirdi. 5 Mayıs 1920 tarihli başka bir genelgede ise, AA’nın bültenlerinin en ücra köylere kadar ulaştırılması için tüm vasıtaların kullanılması istendi. Bunun yanı sıra, AA’nın haberlerinin sadece halka değil, cephedeki askeri birliklere de düzenli olarak ulaştırılması için tedbirler alındı.

AA’NIN ULUSLARARASI ETKİNLİĞİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

AA'NIN ULUSLARARASI ETKİNLİĞİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Dünyanın en etkili ve saygın haber ajansları arasında yer alan AA, en hareketli bölgelerdeki sıcak gelişmeleri anında abonelerine aktarıyor ve özellikle haberciliğin zor olduğu coğrafyalardan geçtiği haber ve güçlü görselleri ile fark yaratıyor. AA, Türkçe, İngilizce, Arapça, Rusça, Fransızca, İspanyolca, Soranice, Farsça, Endonezce, Boşnakça, Arnavutça, Makedonca ve Kurmanci olmak üzere 13 dilde abonelerine sunduğu haber, fotoğraf ve videolarıyla sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde de ilgiyle takip edilmektedir. Global muhabir ağı sayesinde abonelerine 7 gün 24 saat hizmet veren AA’nın, yurt içinde 81 ilde 84 ofisi, yurt dışında ise 38 ofisi bulunmaktadır.

“KÜRESEL ÖLÇEKTE FAALİYET GÖSTEREN BİR MEDYA KURULUŞU”

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, kuruluş yıl dönümüne dair değerlendirmesinde, “Anadolu Ajansımız, Cumhuriyet’in ilk yıllarında ‘Cumhuriyet’in Habercisi’ olarak misyonunu yerine getirirken, bugün ‘Değişen Dünyanın Habercisi’ olarak küresel ölçekte faaliyet gösteren bir medya kuruluşu haline geldi. Bugün 13 dilde yayın yapan, 137 ülkede faaliyet gösteren, yaklaşık 140 uyruktan çalışana sahip bir haber ajansıyız.” ifadelerini kullandı. Ajansın teknolojik altyapısını güçlendirmek ve medya sektörünü dönüştürmek amacıyla 2024’ü “Yapay Zekada Atılım Yılı” ilan ettiklerini vurgulayan Karagöz, şunları ekledi: “AA Teknoloji şirketimizi kurarak dijital dönüşüm sürecimizi hızlandırdık ve haberci dronumuz TEPE’yi ürettik. Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda TEKNOFEST’te Global İletişim Ortağı olduk. Özellikle medya teknolojileri alanında daha fazla genç yetiştirmeyi ve onları bu vizyonun bir parçası kılmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki aylarda bu kapsamda Medya Teknolojileri Hackathonu’nun ikincisini önemli paydaş kuruluşlarla birlikte düzenleyeceğiz.”

Milli Mücadeleye Katkı Sağlayan Anadolu Ajansı, 105. Yıl Dönümünü Kutluyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bir Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!