DHA Mersin’de Erik Hasadı Başladı
Mersin’in Silifke ilçesinde, baharın müjdecisi olarak kabul edilen erik hasadı başladı. Bu yıl, 6 bin 500 dekar alanda yetiştirilen eriklerin hasadı, don olayları nedeniyle beklenilenin altında bir rekolte ile gerçekleşiyor. Kalitesine göre değişen fiyatlarla, erikler kilosu 150 ile 450 lira arasında alıcı buluyor. Paketlenen ürünler, yalnızca iç piyasa ile sınırlı kalmayıp, Hollanda, Almanya, İngiltere, Dubai ve diğer Arap ülkelerine de ihraç ediliyor.
“Sezon Zor Geçti”
Yaklaşık 35 yıldır erik üretimi yapan Zeynep Akay, bu yıl verim düşüklüğüne dikkat çekerek, “10 dönümlük arazimizde her yıl yaklaşık 12 ton erik hasat ediyorduk. Ancak bu yıl, kışın soğuk ve sert geçmesi nedeniyle sadece 2 ton ürün alabildik. İşçi maliyetlerini de göz önünde bulundurunca, bu sezon bizler için oldukça zor geçti.” şeklinde konuştu.
“Bu Yıl Rekolte Geçen Senenin Üçte Biri Kadar”
Erik tüccarı Burhan Özgen ise ihracat sürecindeki zorluklardan bahsetti. “4-5 yıldır erik ticareti yapıyorum. Ancak bu yıl rekolte geçen senenin üçte biri kadar. İhracat yeni başladı; Hollanda, Almanya, İngiltere, Dubai ve Arap ülkelerine erik gönderiyoruz. Ancak fiyatlar çok düşük ve alıcılar daha kaliteli ürün talep ediyor. Fiyat vermedikleri için zorluk yaşıyoruz. Hem biz tüccarlar hem de üreticiler bu süreçten olumsuz etkileniyoruz.” dedi.
“Talep Var Ama Yeterince Karşılayamıyoruz”
Özgen, “Talep var ama henüz yeterince karşılayamıyoruz. Umarım sezonun ilerleyen günleri daha verimli geçer. İnşallah önümüzdeki günler daha iyi olur.” diyerek, umutlarını dile getirdi.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)