İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu
AA Cushman & Wakefield ve TR International tarafından hazırlanan “İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu”, Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı gibi önemli bölgeleri kapsıyor. 2024 yılına dair beklentiler, yüksek yoğunluğun devam edeceğini gösteriyor. Kültürel çekim merkezlerinin yaya trafiğini artırdığı ve yerel markaların ön planda olduğu bu süreçte, caddelerdeki boş mağaza sayısının azalmaya devam etmesi dikkat çekiyor.
Yeni kiralamaların büyük bir bölümünü oluşturduğu işlemlerle birlikte, 2024 yılında kentsel dönüşüm sürecinde olan mağazaların yüzde 24’ü, boş mağazaların ise yüzde 34’ü kiralandı.
İstiklal Caddesi En Çok Ziyaret Edilen Cadde
Son yıllarda kentsel dönüşüm çalışmaları ile ön plana çıkan Bağdat Caddesi’nin araştırmaya dahil edilen 2,6 kilometrelik bölümünde mağaza sayısı 335’ten 329’a düştü. Bu bölgede, 324 mağazanın dolu olduğu, boş mağaza sayısının ise 7’den 5’e gerilediği gözlemlendi.
Nişantaşı Bölgesi Mağaza Durumu
Avrupa Yakası’nın popüler alışveriş bölgelerinden biri olan Nişantaşı, Rumeli, Teşvikiye, Vali Konağı ve Abdi İpekçi gibi 4 ana caddeden oluşuyor. Nişantaşı’ndaki mağaza sayısı 374’ten 370’e düşerken, 352 mağaza dolu olduğu görülüyor. Ancak boş mağaza sayısı 14’ten 18’e yükseldi.
Yeni Kiralamalarda Giyim ve Yeme-İçme Sektörü Önde
Bağdat Caddesi’nde kentsel dönüşüm projeleri ve yüksek doluluk oranları nedeniyle markaların iyi bir konum bulmakta zorlandığı ve bu nedenle kiralanan ortalama alan büyüklüğünün küçüldüğü gözlemlendi. Üç ana caddede yapılan kiralama işlemlerinde ise özellikle yeme-içme sektörünün önemli bir atak gerçekleştirdiği dikkat çekiyor. Yeni kiralama işlemlerinin yüzde 36’sı giyim ve ayakkabı sektörüne, yüzde 32’si ise yeme-içme sektörüne ait.
Yabancı Markaların Tercihi Bağdat Caddesi
Nişantaşı, hem ulusal hem de uluslararası lüks markaların önemli bir merkezi konumundadır ve ünlü restoran ve kafeleri ile de dikkat çekmektedir.
İstiklal Caddesi Kültürel Etkinliklerle Canlandı, Bağdat Caddesi Kentsel Dönüşümle Yavaşladı
Geçtiğimiz yıl Nişantaşı bölgesinde ziyaretçi sayısının arttığı gözlemlendi. Hafta içi ortalama 78 bin olan ziyaretçi sayısı, hafta sonu yüzde 59 artarak 153 bine ulaştı. Aylık ortalama ziyaretçi sayısı 3,01 milyona, yıllık ise 36,2 milyona çıktı. Önceki yıl bu rakam 31 milyondu.
Bağdat Caddesi ise, kentsel dönüşüm ve altyapı yenileme çalışmaları nedeniyle ziyaretçi trafiğinde bir düşüş yaşadı. Ortalama günlük ziyaretçi sayısı, hafta içinde yüzde 40 azalışla 87 bine, hafta sonunda ise yüzde 35 düşüşle 85 bine geriledi. Yaya trafiği aylık ortalama 2,6 milyona, yıllık toplamda ise 31,4 milyona düştü.
Abdi İpekçi Caddesi Dünya Caddeleriyle Yarışıyor
Rapora göre, Nişantaşı bölgesinde bulunan Abdi İpekçi Caddesi, metrekare başına 250 dolarlık kira bedeliyle son 8 yılın en yüksek değerine ulaşarak birincil kira bedeline sahip cadde unvanını koruyor.
Amsterdam, Prag ve Helsinki’nin Alışveriş Caddeleri Geri Planda
Kentsel dönüşüm çalışmaları sayesinde Bağdat Caddesi, modernize edilmiş fiziki yapısı ve artan erişilebilirliği ile gelecekte daha fazla talep görecek gibi görünüyor. Yüksek talep ve kira seviyeleri ile sınırlı arz, uygun yer bulmayı zorlaştırırken, kentsel dönüşüm projeleri arzı artırarak cadde mağazacılığının büyümeye devam etmesini sağlıyor.
Mağaza Metrekare Kira Fiyatları
- Abdi İpekçi Caddesi: Metrekare başına 250 dolar
- Bağdat Caddesi: Metrekare başına 150 dolar
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)