İstanbul’un Konut İhtiyacı Üzerine Strateji Raporu
AA KONUTDER, PwC Türkiye’den İstanbul’un gelecek 10 yıllık konut ihtiyacını belirlemek amacıyla kapsamlı bir strateji raporu hazırlattı. Bu rapora göre, İstanbul’a 2025-2034 yılları arasında 1,22 milyon yeni konut kazandırılması gerekecek. Geçen yıl yapılan raporda bu ihtiyacın 1,23 milyon olarak belirlendiği göz önüne alındığında, rakamda oldukça benzer bir durum söz konusu.
İstanbul, Tersine Göç Olacak
Rapora göre, göç hareketleri ve geçici koruma kapsamındaki tersine göç nedeniyle İstanbul’da toplamda 127 bin evin boşalması bekleniyor. Bu boşalmaların, konut ihtiyacının bir kısmını karşılaması öngörülüyor.
Nüfus Artışı Bekleniyor
İstanbul’un nüfusunun, 2034 yılı itibarıyla yüzde 3’lük bir artışla 16,2 milyona ulaşacağı belirtilen raporda, demografik yapının değişmesiyle birlikte hane sayısının da yüzde 20 artışla 6 milyona çıkacağı vurgulanıyor.
Tekil Yaşayanların Sayısı Artıyor
Raporda, “İstanbul’daki hane halkı sayısında düşüş gözlemlenirken, tekil yaşamda belirgin bir artış yaşanıyor. Bu durum, konut tiplerinin küçülmesine neden oluyor ve 1+0 gibi küçük metrekareli evlere olan talebin arttığını gösteriyor.” ifadesine yer veriliyor.
Hane Halkı Sayısı Geriliyor
2012 yılında 3,57 olan ortalama hane halkı büyüklüğünün, 2024’te 3,13’e, 2034’te ise 2,68 kişiye kadar gerileyeceği tahmin ediliyor. Bu değişimle birlikte, tek kişilik hanelerin oranının yüzde 17,1’den yüzde 21’e çıkacağı öngörülüyor.
Evliliklerde Düşüş, Boşanmalarda Artış
Raporda, evliliklerin azaldığı ve boşanma oranlarının arttığına da dikkat çekiliyor. Bu demografik değişimlerin, konut politikalarının yalnızca sayı bazlı değil, aynı zamanda kullanım tipi ve yaşam senaryoları merkezli olarak yeniden tasarlanması gerektiğini ortaya koyduğu belirtiliyor.
1+0 Evlere Olan İhtiyaç
KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, “Hane yapısı ve demografik yapı değişiyor. Hane halkı sayısındaki düşüşün yanı sıra artan tek kişilik hane sayısı ve bekâr nüfusun artışı, konut tiplerinde de bir değişim gerektirdiğini, özellikle 1+0 gibi küçük metrekareli evlere olan talebin arttığını gösteriyor. Üreticilerin bu ihtiyacı karşılayabilmesi mevcut mevzuatla mümkün olmadığı için bu konunun yeniden gündeme getirilerek tartışılmasını doğru buluyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Göç Hareketlerinin Etkileri
Rapora göre, İstanbul’un konut ihtiyacını etkileyen en önemli unsurlardan biri göç hareketleri. 2023 yılında yaşanan 336 bin kişilik net göç kaybının ardından, 2025 yılında bu kaybın 20 bin kişi ile sınırlı kalacağı tahmin ediliyor. Gelecek 10 yıllık süreçte (2025-2034) İstanbul’un yıllık ortalama 11 bin göç alacağı öngörülüyor. Bu süreçte net iç göçün dengeli bir seyir izlemesi ve toplamda İstanbul’un 109 bin kişi göç alması bekleniyor.
Göç hareketlerinin hane sayısına etkisi incelendiğinde ise, demografik veriler doğrultusunda 89 bin evin boşalacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, son dönemde gerçekleşen tersine dış göçün yıllık ortalama 3,800 adet konutun boşalmasına neden olacağı öngörülüyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)