İsrail’in Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskın
İsrail, işgal altındaki Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya, polis koruması altında bir baskın düzenledi. Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın aktardığına göre, çok sayıda fanatik İsrailli, Mescid-i Aksa’nın El-Megaribe Kapısı’ndan gruplar halinde içeri girdi.
Baskına 189 İsrailli Katıldı
Mescid-i Aksa’nın avlusunda provokatif eylemler gerçekleştiren İsrailli grup, Talmudik ayinler icra etti. Bu baskın sırasında, İsrail polisinin çevrede yoğun bir şekilde konuşlandığı bildirildi. Yerel kaynaklar, bu baskına toplamda 189 İsrailli’nin katıldığını belirtti.
Mescid-i Aksa’ya İzni Olmadan Girişler
Mescid-i Aksa, 26 Ekim 1994 tarihinde İsrail ile Ürdün arasında imzalanan barış antlaşması gereği, Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığı’nın gözetimi altındadır. Ancak İsrailliler, 2003 yılından bu yana, bu idarenin izni olmaksızın, yalnızca İsrail’in tek taraflı kararıyla polis eşliğinde kutsal mabet olan Mescid-i Aksa’ya girmektedir. Bu tür girişimler, Kudüs İslami Vakıflar İdaresi tarafından ‘baskın’ olarak nitelendirilmektedir ve Müslümanların egemenliğinin ihlal edildiği vurgulanmaktadır.
Süleyman Mabedi Kalıntıları İçin Kazı Çalışmaları
İsrailliler, Mescid-i Aksa Külliyesi’nin altında, Kıble Mescidi ve Kubbetu’s Sahra Camisi’nin yanı sıra müze, medreseler ve geniş bir avlunun bulunduğu alanda ‘Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu’ iddiasıyla kazı çalışmaları yürütmektedir. İsrail yönetimi, Mescid-i Aksa’da ‘yalnızca Müslümanların ibadet edebileceği, diğer din mensuplarının ise sadece ziyaret edebileceği’ tarihi statükonun korunduğunu savunmaktadır. Ancak fanatik Yahudilerin, İsrail polisi korumasında Mescid-i Aksa’ya düzenledikleri baskınlarda dualar etmeleri ve dini ritüeller gerçekleştirmeleri sıkça basına yansımaktadır.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)