İran ve ABD Arasındaki Gerilim Yeni Bir Döneme Girdi
İran ile ABD arasındaki gerilim, karşılıklı tehditler ve diplomatik manevralarla önemli bir aşamaya ulaşmış durumda. 2018 yılında ABD’nin nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesiyle başlayan kriz, Donald Trump’ın artan tehditleri ile daha da tırmandı. İran, bu baskı altında doğrudan müzakereleri reddederek, Umman’ın arabuluculuğunda dolaylı görüşmelere açık olduğunu belirtti.
Dolaylı Müzakere Teklifi
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, ABD ile dolaylı müzakereler için gittiği Umman’ın başkenti Maskat’ta İran devlet televizyonuna açıklamalarda bulundu. ABD ile eşit şartlarda, adil ve onurlu bir anlaşma sağlamak istediklerini vurgulayan Erakçi, “Karşı taraf da aynı şekilde (dolaylı müzakerelere) girerse inşallah müzakere yoluna girebilecek bir ön uzlaşma şansı doğar.” dedi.
Görüşmelere Yeşil Işık Yaktı
İranlı Bakan, “Yeterli irade olursa görüşme takvimini belirleyeceğiz.” ifadeleriyle müzakerelerdeki sürecin ilerleyebileceğinin sinyallerini verdi. Müzakerelerde İran heyetine Dışişleri Bakanı Erakçi başkanlık ederken, ABD’yi ise Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff temsil edecek.
Hamaney’e Tehdit Mektubu Gönderdi
İran ile ABD arasındaki müzakere süreci, 2018 yılında nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilen ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’e doğrudan nükleer müzakereler için bir mektup göndermesi ile daha da ilginç bir hal aldı. Tehditler de içeren bu mektuba İran, Umman üzerinden yanıt vererek, tehdit ve baskı altında doğrudan müzakere yapmayacaklarını, yalnızca dolaylı görüşmelere açık olduklarını duyurdu.
Netanyahu’dan Doğrudan Görüşme Açıklaması
ABD Başkanı Trump, insanlığa karşı işlenen suçlardan dolayı Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından hakkında tutuklama kararı çıkarılan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 7 Nisan’da Beyaz Saray’daki görüşmesinde, cumartesi günü İran ile ABD arasında “doğrudan” bir görüşme yapılacağını duyurmuştu. Trump, “anlaşmaya varılamazsa İran’ın büyük tehlikeye gireceğini” savunmuştu. İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi de aynı gün, İran ile ABD arasındaki görüşmelerin 12 Nisan’da Umman’da “dolaylı” olarak gerçekleştirileceğini açıklamıştı.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)