İngiltere’de yıllık enflasyon nisanda yüzde 3,5’e yükseldi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
AA

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) nisan ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı.

Buna göre ülkede nisan ayında yüzde 3,5 ile beklentilerin üzerinde gelen yıllık enflasyon Şubat 2024’ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Böylece yıllık enflasyon Şubat 2024’ten beri görülen en yüksek seviyeye çıktı.

Ülkede aylık enflasyon ise yüzde 1,2 ile yine beklentilerin üzerinde kaydedildi.

Enflasyonda en büyük yukarı yönlü faktör, konut ve hane halkı hizmetleri ve ulaşım fiyatlarındaki artış oldu.

ÇEKİRDEK ENFLASYON

İngiltere’de enerji ve gıda fiyatları hariç tutulan çekirdek enflasyon da yüzde 3,6 olan beklentileri aşarak yüzde 3,8 seviyesinde gerçekleşti. Çekirdek enflasyon martta yıllık bazda yüzde 3,4 ölçülmüştü.

HİZMET ENFLASYONU

Hizmet sektörü enflasyonu da yıllık bazda yüzde 5,4 oldu.

ENERJİ VE SU FATURALARI ARTTI

ONS Genel Müdür Vekili Grant Fitzner, verilere ilişkin değerlendirmesinde, hane halkı faturalarındaki artışın “enflasyonun hızla tırmanmasına” yol açtığını belirterek, enerji ve su faturalarının geçen yılın aynı dönemine göre artış gösterdiğini ifade etti.

İngiltere Merkez Bankası (BoE), bu yıl temmuz-eylül döneminde yıllık enflasyonun yüzde 3,7 seviyesine yükseleceğini öngördüğünü açıklamıştı.

BoE, enflasyonu yüzde 2 seviyesine düşürmeyi ve sürdürülebilir şekilde bu seviyede tutmayı hedefliyor.

ENFLASYON BEKLENTİSİ

Beklenti, nisanda enflasyonun yıllık yüzde 3,3 olacağı yönündeydi. Enflasyon martta yıllık bazda yüzde 2,6 olmuştu.

Aylık enflasyonda beklenti yüzde 1 seviyesindeydi. Enflasyon aylık bazda martta ise yüzde 0,3 olmuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

İngiltere’de yıllık enflasyon nisanda yüzde 3,5’e yükseldi
Giriş Yap

Bir Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.