Ticaret Bakanlığı’nca taşıt ilanlarında Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden “yetki doğrulaması”, 1 Nisan itibarıyla uygulanmaya başlandı.
İkinci el otomobil piyasasında “sahte ilan” ve “fiyat köpüğü” sorunlarına karşı getirilen e-Devlet onaylı “doğrulanmış ilan sistemi”, sektör temsilcilerine göre olumlu sonuçlar veriyor.
Düzenlemeyle, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanların, Bakanlıktan yetki belgesi alması zorunlu hale geldi.
Satış portallarındaki taşıt ilanları, sadece ilana konu taşıt sahibi, birinci ve ikinci derece kan hısımları veya eşi ile taşıt sahibince yetkilendirilen belgeli işletmelerce verilebiliyor.
OTO GALERİNİN YETKİSİ E-DEVLET ARACILIĞI İLE DOĞRULANIYOR
Taşıt sahiplerinin, ilan verme konusunda oto galeri işletmelerini yetkilendirmesi, e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyor.
Söz konusu uygulamayla taşınmaz ve ikinci el taşıt sektörlerinde sahte ilanların, spekülatif fiyat artışlarının ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
“SİSTEM FAHİŞ FİYATLARIN ÖNÜNE GEÇİYOR”
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, her yeni sisteme geçişte olduğu gibi ilan doğrulamaya uyum sürecine dikkati çekerek şu bilgileri verdi:
Biz bunun yıllarca mücadelesini verdik. Özellikle pandemi sonrası, üretimde yaşanan sorunlarla birlikte piyasada fahiş fiyatlar oluşmuştu, bu sistem fahiş fiyatların önüne geçiyor. Sıfır araç yüksek fiyata satılınca, ikinci el de sıfır fiyatına satıldı. Bu yetki belgesi olmadan, doğru ilan olmadan yapılmış işlerin çoğuydu.
“HEM ÜRETİCİ HEM TÜKETİCİ KORUNUYOR”
Erkoç, söz konusu sistemin hem tüketiciyi, hem de esnafı koruyacağını vurgulayarak, aynı zamanda sistemin kayıt dışılığın önüne geçeceği için vergi sisteminin daha doğru işlemesini sağlayacağını belirtti.