Ege Denizi’nde Av Yasağı Başlıyor
Ege Denizi, su ürünleri avcılığı açısından büyük bir potansiyele sahip. Bu nedenle, av yasağı 15 Nisan’da başlayacak ve 31 Ağustos’a kadar sürecek. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, 2024-2025 sezonunda gerçekleştirilen denetimlerde, mevzuata aykırı davrananlara toplamda 3 milyonun üzerinde idari para cezası uygulandığını belirtti. Av yasağı süresince, olası ihlallerde 5 bin 600 liradan 170 bin liraya kadar idari para cezası kesileceğini ifade etti.
İzmir, 629 kilometrelik kıyı şeridi, 30 balıkçı barınağı ve 1.738 balıkçı teknesiyle Türkiye’nin en önemli deniz ürünleri avcılığı merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor.
Av Yasağının Amaçları
Su ürünleri kaynaklarının korunması amacıyla getirilen av yasağı, balıkçıların bu süre zarfında kıyıya demirledikleri teknelerini onarıp yeni sezona hazırlık yapmalarına olanak tanıyacak.
Hamside Kota Uygulaması
2024-2025 sezonunda İzmir’de hamsi, sardalya, istavrit, tirsi gibi toplam 10 bin tonun üzerinde su ürünü avcılığı yapıldığı bilgisini veren Mustafa Şahin, “Ege Bölgesi’nde ağırlıklı olarak sardalya avcılığı yapılıyor. Bu yıl 4 bin ton civarında hamsi avcılığı gerçekleşti. Sürdürülebilir bir avcılık için hamsi ile kota uygulamasına başladık. Gelecek süreçte, denizdeki popülasyona bağlı olarak diğer türlerde de kotalar uygulanabilir.” dedi.
Denetim ve İdari Cezalar
İzmir’de su ürünleri avcılığı denetimi, 30 karaya çıkış noktasında gerçekleştiriliyor. Şahin, “Bu noktalarda özellikle kotaya tabi ürünlerin kontrollerini yapıyoruz. Bu sezonda 1.500 civarında balıkçı gemisinin denetimi gerçekleşti. Ayrıca, hal ve mezat gibi balıkla ilgili her alanda denetimler yapıyoruz. İlimizde avcılığı yapılıp başka illere gidecek ürünler için nakil belgeleri düzenliyoruz. Bu sezon 250 civarında usule aykırı işlem yapıldığı için tutanak tutuldu ve toplamda 3 milyonun üzerinde idari para cezası uygulandı. 23 ton balığa da el konuldu.” şeklinde konuştu.
İhlallerde Uygulanacak Ceza Miktarları
Av yasağı süresince gerçekleşebilecek ihlallerde, 5 bin 600 liradan 170 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacağını belirten Mustafa Şahin, “Yasak döneminde avcılık yapılmasının önüne geçmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’deki en iyi su ürünleri kontrol teknelerinden biri İzmir’de bulunuyor ve denetimlerimizi bu teknelerle gerçekleştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.
Balıkçıların Hazırlıkları
İzmir Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkanı ve Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy ise, “Bu sezon balıkçının istediği gibi geçmese de çok da kötü olmadı. Kota sistemini İzmir’e uyguladık. Bazı eksiklerimiz oldu ama bunları önümüzdeki yıl düzeltmeyi planlıyoruz. Sezon açılışını 1 Eylül 2024’te yapacağız, 15 Nisan 2025’te kapatıyoruz. Balıkçılar ağlarının bakımını yapacak ve 1 Eylül’de av sezonuna başlayacağız. Avcılığımız genellikle rastgele oluyor. Kazandığımız parayı sürekli olarak teknemize, ağımıza ve diğer malzemelere harcıyoruz. Gelecek yıl için umutluyuz.” şeklinde konuştu.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)