Çanakkale’de Yangın Sezonu Hazırlıkları Devam Ediyor
İHA’nın bildirdiğine göre, Çanakkale’de 2023 ve 2024 yıllarında yaz sezonunda büyük yangınlar meydana geldi. Bu iki yıl içerisinde toplamda 7 bin 100 hektarlık orman alanı büyük zarar gördü. Yangınların önlenmesi amacıyla bu yıl yangın sezonuna yönelik hazırlık çalışmalarına hız verildi. Tahrip olan orman alanları, yangına daha dirençli fidanlarla yeniden yeşertilmeye başlandı.
6 Milyon Fidandan 5 Milyonu Toprakla Buluştu
Çanakkale’de 2024 yılında üretilen 6 milyon fidanın 5 milyonu bu yılki dikim sezonunda toprakla buluştu. Yangın sezonu boyunca bölgedeki doğal kaynakların korunması için 27 adet gözlem kulesi, 30 adet güvenlik kamerası ve insansız hava aracı (İHA) ile sürekli izleme yapılacak. Yangına müdahale için 4 uçak, 3 helikopter ve bir idari helikopter hazır bekletilecek. Yangın eğitimleri köylerde, okullarda ve askeri birliklerde devam ederken, yangına müdahale amaçlı yeni açılacak 5 adet su çukuru için de ihale süreçleri sürdürülüyor.
Zarar Gören Ormanlar Tamamen Ağaçlandırıldı
Geçtiğimiz iki yılda yaşanan yangınların kayıplarını açıklayan Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, tahrip olan ormanlık alanların yeniden ağaçlandırıldığını vurgulayarak, “Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü olarak sorumluluk sahamızda 2023 ve 2024 yangın sezonlarında ciddi büyük yangınlar atlattık. 2023 yılında 145 orman yangınında 5 bin 300 hektar, 2024 yılında ise 146 orman yangınında bin 800 hektar orman alanımız zarar gördü. Zarar gören bu alanların tamamı ağaçlandırılarak tekrar orman haline dönüştürüldü. Bu çalışmalar kapsamında bölgemizdeki fidanlıklarda 6 milyon fidan ürettik.” 2025 yılı dikim sezonunda da 5 milyon fidanı toprakla buluşturmayı planlıyoruz. Yangından etkilenen orman köylerinin çevresinde YARDOP (Yangına Dayanıklı Orman Kurma Projesi) kapsamında yangına daha dayanıklı fidanlar dikerek, bu köylerde ve ormanlarda daha güvenli bir çevre oluşturmayı hedefliyoruz.”
Yangın Sezonu için Hazırlıklar Devam Ediyor
Devam eden yangın sezonu çalışmaları hakkında bilgi veren Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, “2025 yılı yangın sezonu hazırlıklarımız devam ediyor. Yangın sezonundan önce gerekli tüm tedbirleri almayı planlıyoruz. Geçmiş yıllarda bölgemizde 56 adet su toplama çukuru yapılmıştı. Bu yıl bunlara ilave olarak 5 adet daha su toplama çukuru ihale aşamasında. Bu çukurları da tamamlayarak yangın sezonuna yetiştireceğiz. Ayrıca bölgemizde 27 adet gözetleme kulesinin yanı sıra, 30 kamerayla da 7/24 gözetleme yapılmaktadır.” Yangın sezonu süresince İHA’larımız da görev alacak. Hava araçları olarak 2025 yılı planlamasına göre Çanakkale havaalanında 4 adet uçağımız, bölgemizde 3 adet su atar helikopter ve 1 adet idari helikopterimiz görev yapacak. Yangın eğitimlerimiz köylerde, okullarda ve askeri birliklerde devam ediyor. Bu eğitimleri yangın sezonundan önce tamamlayarak, kazasız belasız bir yangın sezonu geçirmek için gerekli tüm tedbirleri almaya çalışıyoruz.”