DHA Bursa’nın Fethinin 699’uncu Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı
Bursa’nın fethinin 699’uncu yıl dönümü, çeşitli etkinliklerle ve törenlerle kutlandı. Etkinlikler, Fetih Kapı’da gerçekleştirilen bir törenle başladı. Törene Bursa Valisi Erol Ayyıldız, İl Emniyet Müdürü Sabit Akın Zaimoğlu, Bursa milletvekilleri, belediye başkanları, muhtarlar, çeşitli mülki ve askeri erkan ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende Mehter Takımı Gösterisi Sergilendi
Törenin ilk kısmında, Bursa Erkek Lisesi öğrencisi Bilge Atmaca, ünlü yazar Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘Bursa’da Zaman’ adlı şiirini etkileyici bir şekilde okudu.
“Bursa Osmanlı’nın İlk Göz Ağrısı, İlk Başkentidir”
Program, mehter takımının ve kılıç kalkan ekiplerinin gösterileriyle devam etti. Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Orkun Gazioğlu, törende yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Bugün, tarihin bizlere emanet ettiği bu güzel şehir Bursa’nın fethinin 699’uncu yıl dönümünü gurur ve heyecan içerisinde kutluyoruz. Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olan Bursa’nın fetih günü hepimize kutlu olsun.”
Gazioğlu, 6 Nisan 1326 tarihinin yalnızca Bursa için değil, aynı zamanda tüm Osmanlı ve Türk tarihi açısından bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. “Osman Gazi’nin başlattığı kuşatma, oğlu Orhangazi liderliğinde başarıyla sonuçlanmıştır. Bursa’nın fethi, büyük bir medeniyetin yürüyüşünün de başlangıcını simgelemektedir.” dedi.
Protokol Üyeleri Nöbet Değişimini İzledi
Programın ardından, protokol üyeleri mehter takımı eşliğinde Tophane’deki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri önünde saygı duruşunda bulunarak nöbet değişimini izledi. Yapılan duaların ardından, katılımcılar Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerini ziyaret etme fırsatı buldu.
Fetih törenleri, Balabanbey Kalesi’ndeki çeşitli etkinliklerle sona erdi. Bu anlamlı gün, Bursa’nın tarihi ve kültürel mirasına olan bağlılığın bir kez daha hatırlanmasına vesile oldu.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)