Organize Suç Örgütü Üzerine Dava Açıldı
Borsa İstanbul’da (BIST), bir doğalgaz firması hakkında 27 Temmuz-5 Kasım 2021 tarihleri arasında spekülatif paylaşımlar ve yönlendirmeler yaparak firmanın değerinde olağanüstü hareketlilik yaratan organize suç örgütü elebaşı Hasan Meşe ile birlikte 16 sanık hakkında dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, bu kişilerin “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve örgüte üye olmak” ile “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet” suçlarından 3 ila 13 yıl arasında hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.
SPK’nın İhbarı
İddianamede, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanlığı‘nın ihbarda bulunduğu vurgulandı. Tutuklu sanık Hasan Meşe’nin sosyal medya hesabından, borsada 11 Haziran 2021’de işlem görmeye başlayan bir doğalgaz şirketi hakkında paylaşımlar yaptığı belirtildi. Bu süreçte 27 Temmuz-8 Kasım 2021 tarihleri arasında çeşitli işlemler gerçekleştiren Meşe’nin, “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet” suçunu işlediği kaydedildi.
Yatırımcılara Telegram Üzerinden Tavsiyeler
İddianamede, ilgili firmanın Borsa İstanbul pay piyasasındaki hisse fiyatındaki dalgalanmaların incelendiği belirtilerek, sanık Meşe’nin sosyal medya ve “Hayalleri olan uyumaz” adlı Telegram kanalı üzerinden yatırımcılara tavsiyelerde bulunduğu ifade edildi.
Yanıltıcı Paylaşımlar
Meşe’nin, pay fiyatlarının artacağına dair yanıltıcı beyanlar içeren birçok paylaşım yaptığı bildirildi. İddianamede, Meşe ile birlikte diğer sanıkların, Kenan Yüksek, Mehmet Özcan, Tayfun Büyük, Oğuzhan Çakıroğlu, Hasan Bacak, Bektaş Üşümüş, Muhammed Meşe, Hümeyra Meşe, Mahmut Nevfel Elgün, Şemsettin Günaltay Erikel, İlhan Küçük, Kurtuluş Doğanay, Mehmet Ünal Çevik, Alaaddin Sevinç, Selman Çakmak ve Musa Şimşek’in suç örgütü adına işlem ve eylemler yürüttüğü kaydedildi.
Hisse Fiyatında Hareketlilik Yaratma
Meşe’nin liderliğini yaptığı örgütün sosyal medya aracılığıyla oluşturduğu gruplarda, doğalgaz firmasının hisse fiyatı hakkında yalan ve yanıltıcı paylaşımlar yaparak hedef fiyat belirledikleri ve hisse fiyatının yükseleceğini vaat ettikleri belirtildi. Bu doğrultuda sanıkların alım-satım işlemleri ile hissede hareketlilik oluşturduğu ifade edildi.
310 Milyon Lira Hacminde İşlem Yapıldı
İddianamede, diğer yatırımcılar tarafından hissedeki hareketliliğin piyasanın genel seyri olarak algılandığı ve bu durumun yatırımcı sayısını ve ilgili pay piyasasındaki işlem hacmini artırdığı vurgulandı. Sanıkların inceleme döneminde toplamda 310 milyon 361 bin 55 lira hacminde 10 milyon 932 bin 414 alım ve 320 milyon 991 bin 805 lira hacminde 10 milyon 275 bin 562 satım işlemi gerçekleştirdiği belirtildi.
26 Milyon Lira Kâr Elde Edildi
İddianamede, sanıkların toplam 30 milyon 828 bin 114 lira kâr elde ettikleri, ancak inceleme döneminin son 5 işlem gününde pay AOF’de düşüş meydana geldiği için toplamda 26 milyon 331 bin 631 lira kâr elde ettikleri kaydedildi. Sanık Hasan Meşe, ifadesinde 12 yıldır pay alım satımıyla ilgilendiğini ve sosyal medyadan grafiklere bakarak bu işlemleri gerçekleştirdiğini söyledi.
Meşe’nin Açıklamaları
Meşe, yasaklı olduğu için şu an bir aracı kurumda hesabının olmadığını ve ilgili firmanın pay fiyatlarının yükseleceğine dair herhangi bir tavsiyede bulunmadığını ifade etti. Ayrıca, “Doyan kalksın” şeklinde bir tweet attığını ve bu paylaşımın kendisine ait düşünceleri içerdiğini belirtti. Meşe, herhangi bir örgüt üyesi veya lideri olmadığını ve kimseye pay alımı konusunda talimat vermediğini sözlerine ekledi.
Sanıkların İfadeleri
Tutuksuz sanıklardan Mahmut Nevfel Elgün, bir üniversitede doktor öğretim üyesi olarak görev yaptığını ve Hasan Meşe ile hisse senedi alım satımı üzerine konuştuğunu belirtti. Elgün, Meşe’nin yönlendirmesiyle hisse senetlerini alıp sattığını ve SPK raporunda yer alan “Özel emir ile hisse alma” olayının da Meşe’nin direktifleri doğrultusunda gerçekleştiğini ifade etti.
Talep Edilen Cezalar
İddianamede, tutuklu sanık Hasan Meşe’nin “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet” suçlarından 7 yıldan 13 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar para cezasına çarptırılması talep edildi. Diğer 15 sanığın ise “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak” ve “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet” suçlarından 5’er yıldan 9’ar yıla kadar hapis ve 5 biner günden 10 biner güne kadar para cezası isteniyor. 1 sanık hakkında ise “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet” suçundan 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame ile sanıkların yargılanmalarına önümüzdeki günlerde başlanacaktır.