Suriyelilerin Ülkeye Dönüşü ve Baas Rejiminin Çöküşü
Son aylarda tarihi bir dönüm noktasına tanıklık eden muhalif güçler, Şam’ı ele geçirerek 61 yıllık Baas rejimini devirdi. Bu gelişmenin ardından Beşar Esad, Rusya’ya sığındı. Suriyeliler, yaşanan bu önemli değişikliği büyük bir sevinçle kutlarken, farklı ülkelerde yaşayan birçok Suriyeli de ülkelerine dönme hazırlıkları yapıyor.
Suriyelilerin Geri Dönüşü ile İlgili Son Rakamlar
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Celine Schmitt, BM Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısına çevrim içi katılarak önemli değerlendirmelerde bulundu. Schmitt, “8 Aralık 2024’te Beşar Esad rejiminin devrilmesinden bu yana yaklaşık 400 bin Suriyeli mülteci, komşu ülkelerden geri döndü.” bilgisini verdi. Bu süreçte, ülke içinde yerinden edilmiş 1 milyondan fazla kişinin de evlerine döndüğünü kaydetti.
Geri Dönüşlerin Desteklenmesi Gerekiyor
Schmitt, “Yaz dönemi, gönüllü geri dönüşler için kritik bir an ve kaçırılmaması gereken bir fırsat penceresi olacak. Ancak, bu geri dönüşleri başarılı ve sürdürülebilir kılmak için Suriyelilerin barınma, geçim kaynakları, koruma ve hukuki yardım konularında desteğe ihtiyaçları olacak.” dedi. Geri dönüşlerin bazı riskler taşıdığını vurgulayan Schmitt, yeterli finansman sağlanmadığı takdirde bu yıl için öngörülen 1,5 milyon kişinin geri dönemeyebileceğini ve dönenlerin yeniden yerinden edilme riski ile karşılaşabileceğini belirtti.
Suriye’deki İnsani Durum
Schmitt, Suriye’ye yönelik insani yardım aktörlerine destek olmanın istikrar için son derece önemli olduğunu ifade etti. “BMMYK’nın karşı karşıya olduğu ciddi fon kesintileri, milyonlarca hayatı riske atıyor. Suriye’de yaklaşık 16,7 milyon kişi (nüfusun yaklaşık yüzde 90’ı), bir tür insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Ayrıca, 7,4 milyondan fazla Suriyeli hâlâ ülke içinde yerinden edilmiş durumda.” şeklinde konuştu. Bu durum, Suriye’nin insani krizinin ne denli derin olduğunu gözler önüne seriyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)