Antalya, 2024 yılında aldığı tedbirlerle yeşil alan kaybında Türkiye’de 12. sıraya geriledi.
Antalya Valisi Hulusi Şahin, 1 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında yeni hazırlanan genelgede belirtilen alanlar dışında ormanlara girişin yasaklandığını açıkladı.
Antalya Valisi Hulusi Şahin başkanlığında düzenlenen Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu Toplantısı, Orman Bölge Müdürlüğü Merkez Misafirhanesi’nde yapıldı.
Toplantıda 2025 yılı yangın sezonuna yönelik hazırlıklar masaya yatırılırken, 45 madde görüşüldü.
“2024’TE EN SICAK YAZ YAŞANDI”
Şahin, 2024 yılının sanayi devriminden bu yana kaydedilen en sıcak yaz aylarını barındırdığına dikkat çekerek, bu zorlu iklim şartlarına rağmen Antalya’da çıkan 275 orman yangınına karşı etkin müdahaleyle sadece 333 hektar alanın zarar gördüğünü belirtti.
Antalya’nın 1.1 milyon hektarlık orman varlığı ile Türkiye’de ilk sırada yer aldığını hatırlatan Vali Şahin, 2021 yılında Manavgat’ta yaşanan ve 60 bin hektarı küle çeviren büyük yangından sonra alınan derslerin yeni sezon önlemlerini şekillendirdiğini söyledi.
ORMAN İŞÇİSİ SAYISI ARTIRILACAK
2025 yazında orman işçisi sayısının 1000’in üzerine çıkarılmasının hedeflendiğini ifade eden Şahin, yaz mevsimine 114 arazöz, 35 su ikmal aracı, 7 helikopter, 5 uçak ve 1 İHA ile girildiğini kaydetti.
ORMANLARA GİRİŞ YASAĞI 1 MAYIS’TA BAŞLIYOR
Toplantıda alınan karar doğrultusunda, Antalya Valiliği tarafından 1 Mayıs – 31 Ekim 2025 tarihleri arasında geçerli olacak şekilde yeni bir genelge yayımlandı.
Genelgeyle birlikte, ormanlara girişler genelge ekinde belirlenen istisnai alanlar dışında yasaklandı.
ANIZ YAKMAK DA YASAK
Genelgeye göre, ormanların 4 kilometre çevresinde veya köy sınırlarında anız yakmak, sönmemiş sigara atmak, havai fişek ve dilek balonu gibi yanıcı materyaller kullanmak da yasaklandı.
Ormanlara sadece genelgede listelenen izinli alanlardan girilebilecek.
MANGAL YAKMANIN SAATLERİ KISITLANDI
Ayrıca piknik ve mesire alanlarında 21.00 ile 08.30 saatleri arasında mangal, semaver ve benzeri ateş yakılması da yasaklandı.
Belirlenmemiş tüm ormanlık alanlarda ise bu faaliyetler tamamen yasak kapsamına alındı.