Almanya Maliye Bakanı Lars Klingbeil, petrol şirketlerini Orta Doğu’daki jeopolitik tansiyonu kar marjlarını artırmak için suistimal etmekle suçlayarak, spekülatif fiyat artışlarına karşı sert tedbirlerin sinyalini verdi.
Orta Doğu’da ABD ve İsrail’in İran’a 28 Şubat’ta saldırmasıyla başlayan ve Tahran idaresinin bölge ülkelerine misillemeleriyle devam eden Orta Doğu’daki çatışmalar, global güç arz güvenliği üzerindeki riskleri ve petrol fiyatlarını artırıyor.
Petrol şirketlerinin fiyat siyasetlerini eleştiren Klingbeil, “Petrol şirketlerinin ülkemizdeki çalışanların ve küçük işletmelerin sırtından karlarını maksimize etmesini hiçbir biçimde kabul edemiyorum. Siyaset artık harekete geçmelidir. Mevcut jeopolitik durumun karları artırmak için suistimal edildiği bir fiyat spekülasyonuna şahit oluyoruz. Bu durumu kabul edilemez buluyorum.” dedi.
Petrol eserlerinde haksız fiyat artışlarını engellemek maksadıyla rekabet hukuku kapsamında incelemelerin sürdüğüne dikkati çeken Klingbeil, Almanya’nın öbür Avrupa ülkelerindeki başarılı modelleri örnek alabileceğini kaydetti.
Klingbeil, akaryakıt fiyatlarının gün içinde tekraren değişmesi yerine, makul Avrupa ülkelerinde uygulandığı üzere fiyatların günde yalnızca bir sefer belirlenmesini ve piyasadaki fiyat oluşum süreçlerinin şeffaf hale getirilmesini önerdi.


