Kosova’da Genel Seçim Sonrası İlk Meclis Oturumu
Kosova’da 9 Şubat’ta gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından mecliste ilk oturum yapıldı. Bu oturumda, Başbakan Albin Kurti, milletvekili olarak yemin edebilmek için başbakanlık görevinden istifa etti.
“BUGÜN KABİNEMLE BİRLİKTE İSTİFAMIZI SUNMUŞ BULUNUYORUZ”
Kurti, istifa mektubunda şunları ifade etti: “Hükümetimiz, 23 Mart’tan itibaren 4 yıllık görev süresinin sona ermesinin ardından geçici hükümet olarak görevini sürdürüyor. Anayasa ve yürürlükteki yasalara uygun olarak, 27 Mart 2025 tarihinde verdiğim ve Kosova Merkezi Seçim Komisyonu tarafından kabul edilen beyanım doğrultusunda, bugün kabinemle birlikte istifamızı sunmuş bulunuyoruz. Kosova Meclisi’nin 9’uncu yasama döneminde milletvekili olarak yemin edebilmem amacıyla yürütme görevimden istifamı resmi olarak sunuyorum.”
MECLİSİN İLK OTURUMU YARIDA KESİLDİ
Öte yandan, Kosova Meclisi’nin genel seçimlerden yaklaşık 2 ay sonra gerçekleşen ve milletvekillerinin yemin etmesi beklenen oturumu, siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle yarıda kaldı. Muhalefet, Başbakan Kurti’nin ve milletvekili seçilen bakanların istifalarına dair belgelerin zamanında sunulmadığını savunarak, Mazbata Doğrulama Komisyonu’nun milletvekillerinin mazbatalarına ilişkin raporunu reddetti.
KABULÜ İÇİN 61 OY GEREKEN RAPOR, 51 OYLA MECLİSTEN GEÇEMEDİ
Bu raporun kabulü için gerekli olan 61 oy, sadece 51 milletvekilinin desteğiyle meclisten geçemedi. Mecliste yaşanan bu kriz, prosedüre ilişkin bir oylamada başarısız olunduğu için ülkenin siyasi açıdan istikrarsız bir döneme gireceği endişesini beraberinde getirdi.
İKTİDAR PARTİSİ MECLİSTE 48 SANDALYE ELDE ETMİŞTİ
9 Şubat’ta gerçekleştirilen genel seçimleri, Albin Kurti liderliğindeki Kendin Karar Al Hareketi (Vetevendosje) ilk sırada tamamlayarak, 120 üyeli mecliste 48 sandalye elde etti. Bu durum, Kosova’nın siyasi dinamiklerinde önemli bir değişime işaret ediyor.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)