2026 İstanbul İmsakiyesi
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İftara kalan süre
    00
    SAAT
    :
    00
    DAKİKA
    :
    00
    SANİYE
featured

Çay İhracatında Rize’nin Payı %58 ile Liderlikte

Rize, çay ihracatında %58 payıyla lider konumda. Türkiye'nin çay sektöründeki güçlü rolü ve ihracat başarısı hakkında detaylar burada.

service
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’den 2023’ün İlk Yarısında Çay İhracatı Rekorları Kırıldı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye, 2023 yılının ocak-haziran döneminde toplamda 104 ülkeye yaklaşık 3 bin ton civarında çay ihracatı gerçekleştirdi. Bu ihracat sayesinde ülkemiz, önemli bir tarımsal ürün olan çayın uluslararası ticaretinde kendine güçlü bir yer edindi.

İhracattan elde edilen toplam gelir ise 16 milyon 991 bin 796 dolar seviyesine ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde ise yaklaşık 2 bin 897 tonluk çay ihracatı karşılığında 13 milyon 909 bin 313 dolar gelir elde edilmişti. Bu veriler, hem miktar hem de değer açısından önemli bir artış olduğunu göstermektedir.

Türkiye'den 2023'ün İlk Yarısında Çay İhracatı Rekorları Kırıldı

En Çok Çay İhracatı Yapılan Ülkeler ve Avrupa’nın Önemi

Yılın ilk altı ayında çayın en çok ihraç edildiği ülkeler arasında Belçika, Birleşik Krallık ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ilk sıralarda yer aldı. Avrupa kıtası üzerinde yoğunlaşan ihracatta, Belçika’ya gerçekleştirilen satışların toplam değeri 7 milyon 778 bin dolar, Birleşik Krallık’a ise 2 milyon 61 bin dolar seviyesinde oldu. Ayrıca, KKTC’ye yapılan ihracatın değeri yaklaşık 1 milyon 549 bin dolar olarak kayıtlara geçti.

Rize’nin Çay İhracatında Liderliği ve Bölgesel Detaylar

Türkiye’deki çay ihracatında Rize, en büyük payı alarak toplam ihracatın %58’ini oluşturdu. Rize’den yılın ilk yarısında 23 ülkeye toplam 2 bin 155 ton çay satıldı ve bu satışlardan yaklaşık 9 milyon 877 bin 506 dolar gelir elde edildi.

En çok çay ihraç edilen ülkeler arasında Belçika, KKTC ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bulunuyor. Rize’den Belçika’ya yapılan ihracat değeri 7 milyon 744 bin dolar iken, KKTC’ye 718 bin dolar ve ABD’ye ise 310 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu veriler, bölgesel bazda çay ihracatında Rize’nin öncü konumunu koruduğunu göstermektedir.

Çay İhracatında Rize’nin Payı %58 ile Liderlikte
+ - 0

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

Bir Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!