2026 İstanbul İmsakiyesi
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İftara kalan süre
    00
    SAAT
    :
    00
    DAKİKA
    :
    00
    SANİYE
featured

SPK Bir Hafta Boyunca Borsada Açığa Satış Yasaklarını Uyguladı

SPK, bir hafta boyunca borsada açığa satış yasağını uygulayarak piyasalarda istikrarı korumayı hedefledi. Detaylar için haberimizi inceleyin.

service
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul AŞ pay piyasalarında gerçekleşen gelişmeler nedeniyle önemli bir karar aldı. Buna göre, 2 Mart 2026 tarihinden başlayıp 6 Mart 2026 seans sonuna kadar geçerli olmak üzere açığa satış işlemleri geçici bir süreyle yasaklandı. SPK tarafından yapılan açıklamada, piyasalardaki güven ve şeffaflığın sağlanması için bu adımın atıldığı vurgulandı.

Yapılan açıklamada, “Borsa İstanbul AŞ piyasalarında yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, sürdürülebilir ve güvenilir bir işlem ortamı oluşturmaya katkı sağlamak amacıyla, pay piyasasında açığa satış işlemleri 2 Mart 2026 tarihinden 6 Mart 2026 seans sonuna kadar geçici olarak durdurulmuştur.” denildi. Ayrıca, açığa satışların, tuş kullanılmadan yapılan ve gün içinde kapatılan pozisyonları da kapsadığı belirtildi.

Açığa Satış ve Risk Yönetimi Esnekliği

Kurul, alınan kararın uyum ve takibinde yatırım kuruluşlarının sorumluluk taşıdığını hatırlattı. Ayrıca, Seri:V, No:65 sayılı Tebliğ kapsamında kredili işlem süreleri boyunca, özkaynak oranının minimum %35 olması şartından farklı olarak, risklerin dikkate alınmasıyla birlikte, bu oran %20 seviyesine kadar esnek bir şekilde uygulanabilecek. Bu uygulama, yatırımcıların ve aracı kurumların risk politikalarına uygun hareket etmelerini sağlayacak ve piyasanın istikrarını destekleyecek biçimde düzenlenmiştir.

Açığa Satış ve Risk Yönetimi Esnekliği

SPK, bu karar ve düzenlemelerin en kısa zamanda piyasa gözetim ve denetim ekibi tarafından yakından takip edileceğini açıkladı. Tüm tarafların uyumu ve sistemlerin sorunsuz işlemesi adına alınan önlemler, piyasalarda düzen ve güven ortamını güçlendirmeye devam edecek.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

SPK Bir Hafta Boyunca Borsada Açığa Satış Yasaklarını Uyguladı
+ - 0

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

Bir Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!