2026 İstanbul İmsakiyesi
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İftara kalan süre
    00
    SAAT
    :
    00
    DAKİKA
    :
    00
    SANİYE
featured

ABD’li Senatör Risch: Türkiye’ye F-35 verilmesine engel oldum

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı James Risch, F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye teslim edilmesini engellediğini ve bu tutumunu sürdürmeye kararlı olduğunu açıkladı.

service
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı James Risch, Türkiye’nin satın aldığı 6 F-35 savaş uçağının teslimatını süresiz olarak engellemeye devam edeceğini açıkladı.

“BU BLOKAJI SÜRDÜRECEĞİM”

Risch, 9 Temmuz’daki oturumda yaptığı sert açıklamada, “Bu konuda bloke koyan kişi benim ve bu blokajı pek çok nedenden ötürü sürdüreceğim” ifadelerini kullandı.

Bu açıklama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın F-35 ambargosunun kaldırılabileceği yönündeki umut verici mesajının ardından geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi’nde ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşme sonrası, “F-35’le ilgili teknik düzeyde görüşmeler başladı, inşallah ilerleme sağlayacağız” demişti.

TÜRKİYE F-35 PROGRAMININ EN BÜYÜK ORTAKLARINDANDI

Türkiye, 2020’de Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımı nedeniyle F-35 programından çıkarılmıştı. Bu karar, CAATSA yaptırımlarını ve 2020 savunma bütçesindeki 1245. maddeyi ihlal etmişti. Aviation Week’in haberine göre, Türkiye için üretilen 6 F-35A hâlâ ABD’de tutuluyor.

Ambargo öncesinde Türkiye, F-35 projesinin en büyük ortaklarından biriydi ve Türk firmaları üretim zincirinde kritik bir rol oynuyordu. Ancak S-400 krizi, bu iş birliğini sonlandırdı.

“TÜRKİYE RUSLARLA ÇALIŞMAYI SEÇTİ”

ABD’nin Atina Büyükelçisi adayı Kimberly Guilfoyle, F-35 yasağını desteklediğini belirterek, “Ülkeler seçim yapar, Türkiye de Ruslarla çalışmayı seçti” dedi.

Guilfoyle, Trump yönetiminin politikalarını izleyeceğini vurguladı. Bu açıklamalar, Beyaz Saray ile Ankara arasında yumuşama sinyallerine rağmen Kongre’nin sert tutumunu gözler önüne serdi.

ABD’li Senatör Risch: Türkiye’ye F-35 verilmesine engel oldum
+ - 0

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

Bir Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!