2024: Copernicus Kayıtlarına Göre Avrupa’nın En Sıcak Yılı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2024 Avrupa İklim Durumu: Rekor Sıcaklıklar ve Etkileri

Avrupa Birliği’nin (AB) uydu izleme sistemi Copernicus, 2024 yılını Avrupa için kayıtlardaki en sıcak yıl olarak duyurdu. Copernicus İklim Değişikliği Servisi ve Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından hazırlanan rapor, 2024 Avrupa İklim Durumu (ESOTC 2024) kamuoyuyla paylaşıldı.

2024 Avrupa İklim Durumu: Rekor Sıcaklıklar ve Etkileri

BAZI BÖLGELERDE REKOR SICAKLIKLAR YAŞANDI

Raporun bulgularına göre, Avrupa, “en hızlı ısınan kıta” olma özelliğini sürdürdü. 2024, kıtanın merkez, doğu ve güneydoğu bölgelerinde rekor sıcaklıkların kaydedildiği bir yıl oldu. Bu sıcaklık artışları, iklim değişikliğinin Avrupa üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor.

DENİZ SICAKLIKLARI ORTALAMANIN ÜZERİNDE ÖLÇÜLDÜ

2024 yılı boyunca, Avrupa bölgesindeki deniz sıcaklıklarının ortalamanın 0,7 derece üzerinde ölçüldüğü belirlendi. Özellikle Akdeniz’in deniz sıcaklıkları, ortalamanın 1,2 derece üzerinde seyretti ve bu, kayıtlardaki en yüksek değeri temsil ediyor.

2024 Avrupa İklim Durumu: Rekor Sıcaklıklar ve Etkileri

DOĞUDA KURAKLIK, BATIDA YAĞIŞ

Yıl boyunca, iklim koşullarında doğu ve batı bölgelerinde belirgin bir karşıtlık gözlemlendi. Doğu Avrupa’da aşırı kuraklık ve genellikle rekor sıcaklıklar hakimken, batı bölgeleri sıcak ancak yağışlı iklim koşullarıyla karşılaştı. Bu doğu-batı karşıtlığı, sıcaklık, yağış, toprak nemi, bulut örtüsü, güneşlenme süresi, güneş radyasyonu ve güneş enerjisi üretim potansiyeli gibi birçok iklim değişkeninde kendini gösterdi.

2024 Avrupa İklim Durumu: Rekor Sıcaklıklar ve Etkileri

BATI AVRUPA EN YAĞIŞLI YILLARINDAN BİRİNİ YAŞADI

Batı Avrupa, 1950’den bu yana analiz edilen dönemde en yağışlı on yıldan birini yaşadı. Bu yağışlar, fırtınalar ve sel felaketleri ile birleştiğinde, Avrupa genelinde yaklaşık 413 bin kişiyi etkiledi ve en az 335 can kaybı ile sonuçlandı.

ORMAN YANGINLARINDAN ETKİLENENLER

Eylül ayında, Portekiz’deki yangınlar bir haftada yaklaşık 1100 kilometrekarelik bir alanı tahrip etti. Bu, Avrupa’nın toplam yıllık yanmış alanının yaklaşık dörtte birine denk geliyor. Avrupa genelinde orman yangınlarından etkilenen kişi sayısının yaklaşık 42 bin olduğu tahmin ediliyor.

“2024 AVRUPA İÇİN KAYITLARA GEÇEN EN SICAK YILDI”

Rapor, Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktörü Carlo Buontempo’nun şu değerlendirmesine de yer verdi: “2024, Avrupa için kayıtlara geçen en sıcak yıldı. Güneydoğu Avrupa’da en uzun sıcak hava dalgasını gözlemledik, ayrıca İskandinavya ve Svalbard’da rekor buzul kütlesi kaybı yaşandı. Ancak 2024, aynı zamanda doğu ve batı Avrupa arasında belirgin iklim zıtlıklarının yaşandığı bir yıldı. İklim verilerini ve bilgilerini, kararlarımızı bilinçlendirmek için nasıl kullanacağımızı öğrenmek hepimiz için bir öncelik haline gelmelidir.”

2024 Avrupa İklim Durumu: Rekor Sıcaklıklar ve Etkileri

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

2024: Copernicus Kayıtlarına Göre Avrupa’nın En Sıcak Yılı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bir Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!