Türk edebiyatına unutulmaz eserler miras bırakan yazar: Hıfzı Topuz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
AA

Türk basının ve edebiyatının unutulmaz isimleri arasına giren gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz’un vefatının üzerinden bir yıl geçti. 100 yıllık ömründe pek çok eseri Türk edebiyatına kazandıran yazarın hayatına dair bazı bilgiler…

Tam adı Mustafa Hıfzı Rahmi Topuz olan duayen yazar, Ahmet Rami Bey ile Melahat Hanım’ın oğlu olarak İstanbul’da 25 Ocak 1923’te dünyaya geldi.

Hıfzı Topuz, ilkokula Galatasaray’ın ilk bölümü olan Saint Jean-Baptiste’de başladı. Ortaokul ve liseyi Galatasaray’da okuyan Topuz, İsmail Habip Sevük, Esat Mahmut Karakurt, Halit Fahri Ozansoy gibi önemli isimlerden ders aldı.

Liseyi 1942’de bitirdikten sonra kısa bir süre Güzel Sanatlar Akademisi’ne giden yazar, akademiyi bırakarak İstanbul Hukuk Fakültesi’ne devam etti ve 1948’de mezun oldu.

Yazar Topuz, 1949’da Nezihe Hanım ile evlendi.

Henüz üniversitede öğrenciyken, 1947’den muhabir olarak Akşam gazetesinde çalışan yazar daha sonra gazetenin yazı işleri müdürü oldu. Topuz’un makale ve röportajları 1957’ye kadar Akşam, Vatan, Öncü, Cumhuriyet ve Milliyet’in de aralarında bulunduğu çeşitli gazete ve dergilerde yayımlandı.

Hıfzı Topuz, 1952’de kurulan İstanbul Gazeteciler Sendikası’nın kurucuları arasında yer aldı ve sendikanın başkanlığını yaptı.

Eğitim için 1957’de Fransa’ya giden usta edebiyatçı, Strasbourg’da Uluslararası Gazetecilik Eğitim Merkezi’nde yüksek lisans yaptı, ardından Strasbourg Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde doktora yaptı.

Usta yazar, 1959-1983’te kısa aralar olmakla birlikte, UNESCO’da Özgür Haber Dolaşımı Şefi olarak görev aldı ve uluslararası alanda basın çalışmaları gerçekleştirdi. Afrika’nın çeşitli ülkelerinde, Hindistan’da, Filipinler’de eğitim seminerleri düzenledi.

TRT YILLARI

Dönemin TRT Genel Müdürü İsmail Cem tarafından TRT’de çalışma teklifi yapılınca, 1974-1975’te yaklaşık bir yıl radyolardan sorumlu genel müdür yardımcılığı yapan Topuz, daha sonra yeniden UNESCO’ya döndü.

Hıfzı Topuz, 1983’te UNESCO’daki görevinden emekli olup Türkiye’ye döndü ve Yılmaz Büyükerşen’in önerisiyle Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesinde, Niyazi Öktem’in önerisiyle de İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinde siyasal iletişim, uluslararası iletişim, radyo ve televizyon tarihi dersleri verdi.

İLAD’ı (İletişim Araştırmaları Derneği) 1986’da kuran yazar, 1990’lı yılların sonuna kadar daha çok inceleme ve araştırma yazıları kaleme aldı.

İLK ROMANINI 75 YAŞINDA YAZDI

Yazarın 75 yaşındayken yazdığı ilk romanı Meyyale, 1998’de basıldı. Yaşamı boyunca 17 romana imza atan Topuz’un 2015’te bir hikaye kitabı yayımlandı.

Bir çocuk babası olan Topuz, 26 Eylül 2023’te 100 yaşındayken hayata veda etti ve Feriköy Mezarlığı’na defnedildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Türk edebiyatına unutulmaz eserler miras bırakan yazar: Hıfzı Topuz
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bir Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!