Doğru hasat edilmeyen baharat ve bitki çaylarına dikkat

Zehirli otların bünyesinde ‘alkaloit’ denilen insanlar için tehlikeli toksinler bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Turan, “Bitkiler toplanırken nitelikli işçilerin bulunmaması nedeniyle ‘yabancı ot’ olarak ifade ettiğimiz içerisinde bulunmaması gereken otları dikkate almadan hasat ediliyor.

Bitkilerde ortaya çıkan tehlikeden korunmak için alınacak önlemleri anlatan Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Metin Turan, datura bitkisi, şeytan elması, bambulotu, akrepotu, acıkarpuz ve engerekotu gibi doğada 6 bine yakın zehirli diye adlandırılan yabani ot bulunduğuna ve doğru yöntemlerle hasat edilmemesi halinde bitki çayları ve baharatlarla birlikte bu otların, insanların sofralarına kadar gelerek, sağlığı tehdit edeceğine dikkat çekti.

DHA'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Metin Turan, kişilerin özellikle covid-19 salgını döneminde bağışıklık sistemini güçlendirmek için endemik bitki türlerine yöneldiğini onlarla gelen zehirli otların ise tehlikeli olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz yıl birçok kişinin ıspanaktan zehirlendiğini hatırlatan Prof. Dr. Turan, yaprağı yenen bitkileri toplarken içinde yabani ot olabileceğini unutmadan hareket etmek gerektiğini aktardı.

Zehirlenme riski artıyor
Zehirli otların bünyesinde ‘alkaloit’ denilen insanlar için tehlikeli toksinler bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Turan, “Bitkiler toplanırken nitelikli işçilerin bulunmaması nedeniyle ‘yabancı ot’ olarak ifade ettiğimiz içerisinde bulunmaması gereken otları dikkate almadan hasat ediliyor. O yüzden insanların zehirlenme riski giderek artıyor. İşletmeler, bitkileri işlerken otlara dikkat etmelidir. Endüstriyel hasatlarda sortex dediğimiz ayrıt edici maddeler olmadığı için makineler birlikte hasat ediyor bu da tehlike oluşturuyor. Avrupa bu riski azaltmak için her bitkiyi poşet içine koyarken içeriğini yazmak koşuluyla bandrolleyerek satıyor. Bizde olduğu gibi kasalarla büyük partiler şeklinde satış olmuyor. Eğer poşetleme ya da ambalajlama işlemini yaparsak risk sıfıra iner” ifadelerini kullandı.

Gelişi güzel kullanılmaya başlandı
Zehirli otların önemli bir kısmının kültür bitkileri olduğunu anlatan Prof. Dr. Turan, “Papatya, baklagil ve çiçek açan diğer bitkileri de sayarsak yaklaşık 3 bin ile 6 bin arasında değişen tür var. Bitkiler kendilerini korumak için alkaloit üretiyor bu amino asitlere zehir diyoruz. Dışarıdan herhangi bir canlıdan zarar görmemek için bünyesinde bu amino asitleri üretiyor. Bu ürünleri ilaç sanayinde hammadde olarak kullanırız ama son zamanlarda ‘takviye edici gıda ürünleri’ adı altında gelişi güzel kullanılmaya başlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, aktarlardaki bu tür ürünlerin satışına belli düzenleme getirmelidir” dedi.
 

05 Eki 2020 - 23:54 - Yaşam

Son bir ayda birhaber.com.tr sitesinde 13.465 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bir Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bir Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Bir Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bir Haber değil haberi geçen ajanstır.




Anket Sizce 2020-2021 Sezonu Şampiyonu hangi takım olur?