• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2025 - Ankara

Cansu Canan sordu, uzmanı anlattı: Sahte zeytin ve zeytinyağı nasıl anlaşılır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Haber Merkezi

Gıdada hilenin önüne geçmek için Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti.

Bakanlık taklit-tağşiş, sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar listesini yayınlamaya başladı.

45 FİRMA İFŞA EDİLDİ

Geçtiğimiz günlerdeki testlerde zeytinyağları ele alındı ve kullanımına izin verilmeyen boyalar ve tohum yağlarının karıştırıldığı ortaya çıktı.

Bakanlık zeytin ve zeytinyağında hile yapan 45 firmayı tek tek ifşa etti.

SAHTECİLİK GENELE YAYILMIŞ DURUMDA

Son zamanlarda yapılan denetimlerde et, zeytinyağı, bal, lahmacun, kebap gibi ürünlerde sıklıkla taklit ve tağşişe rastlanıyor.

Fiyatından, tadından, renginden ya da kokusundan şüphelenilen gıdalardan uzak durulması sağlık açısından önem arz ediyor.

Şüphelenilen ürünler ALO 174 aranarak ihbar edilmesi gerekiyor.

CANSU CANAN GÜNDEMİNE ALDI

tv100 kanalının başarılı sunucusu Cansu Canan, gıda teröristlerinin hilelerini tek tek ifşa ediyor.

Cansu Canan ile Hayata Dair programının son konuğu Beslenme Uzmanı Ersin Özdemir oldu.

SAHTE ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIR

Özdemir programda sahte zeytin ve zeytinyağının nasıl anlaşılacağını tek tek anlattı.

“Gün geçmiyor ki hileli gıdalara maruz kalmayalım” diyen Özdemir, “Pratik bir şekilde raflardaki etiket okumayla birlikte bunların önüne geçebiliriz” ifadelerini kullandı.

“ZEYTİNİN ÇEKİRDEĞİ MOR VE MORUMSU OLMALI”

Kaliteli zeytini ayırma noktasınının çekirdeği olduğunu söyleyen Özdemir, “Zeytinin iyi veya kötü olduğunu ayırma noktamız zeytinin çekirdeğinin mor veya morumsu olması gerekiyor” dedi.

“ZEYTİNİ TATMAMIZIN ANA NEDENİ ÇEKİRDEĞİN RENGİNE BAKMAKTIR”

Özdemir zeytinin iyisinin nasıl anlaşabileceği konusunda şunları söyledi:

Marketten zeytin alırken tatmamızın ana nedeni çekirdeğin rengine bakmaktır. Zeytinin yenebilir bir kıvama gelmesi için 6 fermente bir şekilde beklemesi gerekir. Ancak fırsatçılar daha hızlı para kazanmak için fermantasyonu hızlandıracak katkı maddeleri ilave ediyor. En pratik test zeytinin çekirdeğinin rengine bakmak.

“ESAS HİLE ZEYTİNYAĞINDA”

Esas hilenin zeytinyağında yapıldığını kaydeden Özdemir, zeytinyağı testinin çok önemli olduğunu söyledi.

“RİVİERA ÖNERMİYORUZ”

Uzmanlar olarak ‘riviera’ zeytinyağını önermediklerini söyleyen Özdemir şöyle devam etti:

Yağın içerisine tohum yağları karıştırılıyor. Riviera zeytin yağları daha çok içerisine katkı maddeleri katılarak önümüze geliyor. Hakiki zeytinyağı meyve gbi kokar. Hakiki zeytinyağı boğazı hafif acıtır, acımtrak bir tadı vardır. Zeytinyağı alırken mümkünse cam kapları tercih etmemiz gerekiyor. Mümkünse kahverengi ve siyah kaplarda olsun.

SU TESTİ YAPTILAR

Hakiki ve sahte zeytinyağlarını deneyen iki isim bir sonraki aşamada ise su testi yaptılar.

Cansu Canan sordu, uzmanı anlattı: Sahte zeytin ve zeytinyağı nasıl anlaşılır?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bir Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!